Технически проблеми са поредната спънка пред делото "Маргини"

Нова спънка се появи по делото срещу братя Маринови – Маргините. На заседанието в четвъртък бе предвидено да се изгледат видеозаписите от два следствени експеримента, след което да стане ясно кога делото ще свърши на първа инстанция. Неговият старт бе даден в началото на април 2006 г. Финалът обаче изглежда ще се отложи, тъй като изведнъж се оказа, че има проблеми с техниката.

Първият запис изобщо не можа да се гледа, защото бе на касета от видеокамера, която е несъвместима с техниката в съдебната зала. Затова съдът прати касетата в НИКК, където записът ще бъде прехвърлен на диск. Това е видеото от следствения експеримент с основния свидетел по делото Велин Добрев, който е "клиент" на програмата за защита на свидетели.

Именно на неговите показания се крепи цялото обвинение срещу братя Маринови и още няколко човека, подсъдими за подготовката на три убийства. Останалите свидетели в процеса, включително и посочените от прокуратурата "мишени" на престъплението, на практика оправдават подсъдимите.

Вторият следствен експеримент, който трябваше да се гледа, бе с Бисер Илиев, който е подсъдим. Записът обаче се оказа без звук. Такъв има само в първите две- три минути, когато се чува как следователят говори за времето. В тихата част на записа се виждат как Бисер Илиев, адвокатката му и следователят обикалят адресите, на които живеят предполагаемите жертви – о.р. ген. Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора.

Снимани са фасадите на сградите и входните им врати. В записа се виждат и няколко леки автомобила "Жигули" и вестникарска будка. В края на видеото звукът отново се появява, и зрителите разбират от следователя, че Бисер Илиев и защитата му са се подписали в протокола от експеримента.

Нямото кино не позволи на съда да разбере, къде точно са правени снимките и затова записът бе изгледан отново, за да може да се протоколира по табелите на улиците, откъде е минал филмовият екип.

После прокуратурата и защитата поискаха и този запис да бъде обработен от експерти, за да бъде подобрено качеството му.

Делото ще продължи след седмица, когато трябва да стане ясно дали страните ще се откажат от разпита на последните трима свидетели, които от доста време се неоткриваеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?