Технически служители от операта написали "Локо София" на мемориала в Хирошима

България се извини на Япония и осъди посегателството срещу паметника

Технически служители от операта написали "Локо София" на мемориала в Хирошима

Двама техници от Софийската опера, са вандалите, написали "Локо София" на мемориала на жертвите от ядрената бомба в Хирошима.

Мъжете вече са уволнени и отстранени от трупата, която е на турне в Япония, а директорът на операта Пламен Карталски в съобщение до медиите посочи, че "осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г.". "Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия", допълва той.

Седмото турне на Софийската опера и балет там започна в началото на октомври. В продължение на около две седмици в столицата Токио, в Осака, Нагоя, Фукуока, Хирошима и други японски градове първият ни оперен театър трябва да изиграе 11 представления на оперите "Турандот" и "Кармен". Спектаклите срещат овациите както на публиката, така и на критиката, но инцидентът помрачава отличното представяне на трупата.

По-рано българската държава се извини на Япония и осъди посегателството срещу паметника. 

"С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония", посочиха от външно министерство.

Мемориалният парк на мира в града е построен в памет на жертвите на атомната бомбардировка от 6 август 1945 година.

Един малък надпис е надраскан на пейката до купола, построен на мястото, където е паднала атомната бомба. Има и два други надписа, но много по-забележими, надраскани върху бялата ограда около Музея на мира.

Един от тези надписи говори достатъчно на всеки българин – "Локо София".

Според местната администрация, която управлява парка, графитите са открити от охранител на 15 октомври сутринта. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?