Техническите паспорти на старите сгради окончателно отпадат

Документи ще са нужни само при реконструкция или ако сградата е обществена

Техническите паспорти на старите сгради окончателно отпадат

Задължителното изготвяне на технически паспорти на старите сгради, построени преди 2006 г., окончателно отпада.

Регионалният министър Виолета Комитова е подписала промени в Наредба 5, с които проблемното изискване окончателно отпада. Това съобщи депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров. Той заедно с Петър Славов и Методи Андреев е разговарял многократно с Комитова по темата.

Според Славов по предварителни оценки така ще бъдат спестени между 300 и 500 лв. на всяко домакинство или семеен бизнес, или общо около 3 млрд. лв. на българските граждани и бизнес.

От 2007 г. новите строежи задължително се предават с паспорт, в който е включена информация за основните им характеристики – конструкция, енергийна ефективност и т.н.

Срокът за издаване на документите за старите сгради бе удължаван четири пъти, като последният бе до края на 2021 г. Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в кабинета на ГЕРБ призова то да се отложи за след края на на 2022 година.

Според Виолета Комитова обаче графиците за паспортизация са безумие и изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт.

Според промените, подписани от Комитова, технически паспорти ще се изискват само за обществени сгради и за такива, при които има конструктивни изменения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес