Техническият университет в София запазва контрола върху гимназията си

Техническият университет в София запазва контрола върху гимназията си

Ректорът на Техническия университет в София ще остане работодател на директора на Технологичното училище "Електронни системи". Статутът на гимназията, която е под шапката на висшето училище, както и моделът на обучение няма да се променят.

За сметка на това ректорът ще трябва да има повече отговорност за средното училище. За целта ще се променя Законът за висшето образование, за да се вмени на ректорите отговорност не само в рамките на университетите, но и към външните заинтересовани страни.

Това стана ясно след среща между министъра на образованието Красимир Вълчев и Обществения съвет към училището в сряда. Поводът за нея бяха публично изразените притеснения, че образователното министерство иска да промени статута на училището. Това ще направи невъзможно часовет еда се водят от университетски преподаватели и по системата, която в момента се използва в гимназията. Всичко тръгна от пореден опит на министерството на образованието да преназначи директорката на училището доц. Стела Стефанова по новия Закон за предучилищното и училищното образование. Това означава, че неин работодател трябваше да стане Регионалното управление по образованието София-град, а не ректорът на университета.

Според Обществения съвет и Асоциацията на завършилите гимназията това ще доведе до промяна на модела на обучение и статута на училището, принизявайки го до "обикновена квартална гимназия". Те обявиха, че ще протестират, ако в Закона за предучилищното и училищното образование не се направят промени, които да дадат възможност за запазване на статута на гимназията. От Министерството на образованието и науката отричаха смяната на работодателя да доведе до промени в начина на преподаване.

След срещата Вълчев обеща законови промени, които да позволят да има професионални гимназии към университетите, но при условие ректорите да имат по-голяма отговорност. Те трябва да бъдат предложени до средата на годината, а докато станат факт, от министерството ще изпратят в гимназията писмен "ангажимент за търпимост", за да има гаранция, че нищо няма да се променя. От училището обещават помощ на министерството за мултиплициране на модела на обучение.

Споделяне

Още от България