Техническият университет във Варна е с нов ректор

Техническият университет във Варна е с нов ректор

Общото събрание на Техническия университет във Варна избра проф. д-р инж. Венцислав Вълчев за ректор на учебното заведение, съобщиха от университета. Той трябва да довърши мандата на отстранения заради плагиатство Росен Василев.

След няколко месеца общото събрание отново ще избира ректор, но за нов цял мандат.

Василев беше отстранен със заповед на назначения за временен ректор проф. Розалина Димова. Тя пък пое управлението на Техническия университет във Варна по нареждане на министъра на образованието Красимир Вълчев, след като Комисията по академична етика реши, че Василев преписал съществени части от дисертационния си труд, с който е защитил придобиването на научната степен "доктор на науките", както и част от монографиите и статиите, представени за да заеме длъжността "професор" във висшето училище.

Василев обжалва отстраняването си и спечели делото на първа инстанция.

Свалянето на ректор за плагиатство стана възможно с промени в Закона за академична етика, които влязоха в сила през миналата година. Още през 2017 г. министерството на образованието излезе с доклад, в който се казва, че Василев е плагиатствал в дисертацията си, с която защити научната степен "доктор на науките". Тогава обаче ведомството нямаше механизъм, с който да санкционира ректора. Така бяха направени законови промени, които въведоха санкции при преписване на научни трудове или нередности при защитата на дисертации.

В края на миналата година Комисията по академична етика установи, че голяма част от дисертацията на ректора е преписана. А за конкурса за професор, който Василев печели през 2016 г., е представил три теоретични разработки и пет статии. Според арбитрите пет от общо осемте труда са преписани от колеги на ректора в университета и от чужди автори. Някои от трудовете са изплагиатствани дословно.

Споделяне

Още по темата

Още от България