Тодор Тагарев:

Техниката на армията не е модернизирана и е основно съветска

За 10 години са инвестирани 1.7 млрд. лева със спорен ефект

Техниката на армията не е модернизирана и е основно съветска

Техниката на армията не е модернизирана и е основна съветска, което създава всекидневни проблеми. Това стана ясно от думите на военния министър Тодор Тагарев в петък.

 

"Десета година сме членове на НАТО и седем - на ЕС. За този период много малка част от технологичната база на армията е променена. Все още основни оръжейни платформи и осигуряваща инфраструктура са от съветски образци, повечето - морално остарели, и се сблъскваме всекидневно с всички произтичащи от това последствия за оперативната съвместимост и сигурност на доставките", заяви Тагарев.

 

Реформата на армията през последните години се движи основно под мотото "малко, но модерна армия". От изявлението на Тагарев става ясно, че принципът се спазва само в първата му част.

 

Според Тагарев трябва да се постави срок, в който България трябва да постигне цялостна подмяна на технологичната база на армията и на въоръжените сили.

 

"Дали може да се определи година, до която България вече трябва да е сменила технологичната си база", попита Тагарев.

 

Модернизацията на армията е един от най-сериозните държавни разходи, за който е необходима значителна политическа воля. Бюджетът за отбрана в България, както и в повечето страни в Европа, обаче бе намален през последните години, за да се отговори на затруднената финансова ситуация. Плановете за модернизация като повечето армейски планове не се изпълняват.

 

Тагарев се осъмни и в ефективността на инвестираните до момента средства за модернизацията армията. Той даде за пример изказване на изпълнителния директор на Европейската агенция по отбрана, според която едно евро, инвестирано в отбранителната индустрия, връща шест евро като БВП.

 

Видяхме ли такива ефекти от инвестираните около 1.7 млрд. лева в преоборудване и модернизация на армията и въоръжените сили през последните 10-12 години. Ако този мултипликатор важеше за нас, би трябвало тези инвестиции да са генерирали 10 млрд. лева БВП за това време - можем ли да кажем, че това е така, и ако не е, кои са причините, коментира Тагарев.

 

По негови "странични наблюдения" ефектът на модернизацията на армията върху класическата отбранително-индустриална база е пренебрежимо малък.

 

В рамките на правителствата на НДСВ и ДПС и на тройната коалиция бяха сключени договори за стотици милиони евро, като най-сериозните харчове са за хеликоптери и товарни самолети.

 

При правителството на ГЕРБ военният бюджет бе значително намален, но основните разходи за модернизация бяха за покриването на плащанията по стари договори.

Споделяне

Още по темата

Още от България