Техниката на МВР и ВИП-фигури пречат за разкриването на убийствата

Техниката на МВР и ВИП-фигури пречат за разкриването на убийствата

Остарялата техника за анализи на МВР и високопоставените лица, които преминават през местопрестъпленията, са сред причините за нулевата разкриваемост на поръчковите убийства и по-сложните видове престъпност. Това стана ясно във вторник от коментарите на зам.-главния прокурор Валери Първанов пред бТВ.

Той започна темата, след като бе попитан защо прокуратурата е спряла разследването на повече от 80 000 дела през 2009 година.

Първанов призова българите да дават показания пред разследващите органи, ако имат информация за извършени престъпления, защото МВР трудно успява да набави други данни.

"Най-вече българският съд цени свидетелите като доказателства поради липса на друг тип доказателства. Техническата въоръженост на нашите разследващи органи и оперативно-издирвателни органи и експерти, криминални, е твърде ниска за ХХI век, което не дава възможност на прокурора да се опре в своята обвинителна реч на други доказателства, достатъчно ясни, достатъчно категорични, които да мотивират съда да постанови осъдителна присъда", заяви Първанов.

Според него точно липсата на достатъчно добре анализирани доказателства е причина съдът да постановява оправдателни присъди. Зам.-главният прокурор обясни, че дори и съдът да е убеден във вината на определено лице, няма как да го признае за виновен "без наличието на достатъчно категорични доказателства".

Първанов заяви, че държавата трябва да купи модерна техника, а МВР да осигури повече екипи за огледи.

"Когато един екип на ден извършва 10 или 20 огледа, естествено е, че той няма да свърши достатъчно прецизно своята работа. Имаме две лаборатории, доколкото знам, които извършват такова изследване, и обикновено тяхната техника е такава, че изискват не един косъм, а примерно десетина, за да могат да извлекат ДНК", добави висшият прокурор.

Той обясни, че експертите на МВР са достатъчно добре подготвени професионално, но проблеми създават всички останали длъжностни лица, които минават през местопрестъплението.

"Въпросът е, че по принцип местопроизшествието първо се посещава от оперативна група, от патрул, оставят (те - бел. ред.) свои следи, допускат други лица, включително и началстващи лица. Да, понякога идват и висши служители на МВР или висши прокурори, които също така проявяват слаба процесуална култура и замърсяват, иначе казано, местопроизшествието, което затруднява след това работата на разследващите органи", разказа Първанов.

В същото време той заяви, че десетина магистрати се разследват със специални разузнавателни средства (СРС) заради нерегламентирани контакти.

По думите му тези магистрати поддържат активна връзка с престъпния свят. "Слушаме ги, наблюдаваме ги, филмираме ги, дават указания за разследването... десет в обсега на СРС", обясни Първанов.

Невинаги обаче тези магистрати излизат на светло при използване на СРС в разследвания срещу тях. Те попадат в полезрението на службите при използване на разузнавателни средства срещу лица от организираната престъпност.

Срещу 30 магистрати вече са заведени дела, а по някои от тях има и присъди, добави зам.-главният прокурор. След влизането в сила на последните изменения и допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс възможностите на прокуратурата са се повишили. Така корумпирани лица от съдебната система започват да попадат в полезрението на прокуратурата, обясни Валери Първанов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?