“Техноекспортстрой” ще се разпродава на парче

След два неуспешни опита за продажба на държавната строителна фирма “Техноекспортстрой” стратегията се сменя и се обмисля продажбата ѝ на парче, научи Mediapool от правителствени източници.

 

Днес правителството реши да смени принципала на дружеството и то премина от Министерството на регионалното развитие към Министерството на финансите. Мотивите за промяната са заради “оформилите се трайни тенденции за увеличаване на износа за страните от Близкия изток, както и създалата се перспектива за засилване на финансово- икономическите и търговски отношения със страните от този регион”, е посочено в правителственото съобщение.

 

От началото на годината Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) се опита на два пъти да продаде чрез търг държавния мастодонт на цена от 68 млн. и 60 млн. лв., но кандидати така и не се появиха.

 

Последното решение на АПСК беше за продажба на дружеството чрез конкурс. То обаче лесно може да бъде отменено, ако принципалът му реши друго, коментираха експерти.

 

Финансовото състояние на “Техноекспорстрой” не е добро, сочи финансовият му отчет за 2011 г., публикуван на страницата на Министерството на финансите. Макар дружеството да излиза на минимална печалба от 119 хил. лв. през 2011 г., непокритата му загуба възлиза на 175 млн. лв. при капитал на дружеството от 82.6 млн. лв.

 

Блокираните сметки на “Техноекспортстрой” пък са за над 33.2 млн. лв. Дружеството е успяло да намали вземанията си от контрагенти от над 10 млн. лв. на 7.5 млн. лв. в края на 2011 г.

 

На тези данни единственият ценен актив за “Техноекспортстрой” са имотите му, за които обаче публичната информация е твърде малко. След успешната продажба на сградата на “ИПК Родина” за 20 млн. лв. най-вероятно правителството е решило да се пробва да разпродаде и имотите на “Техноекспортстрой” на парче, като поеме пасивите му.

 

Държавната компания построи през последните години комплекса от затворен тип “Вишнева градина” в “Малинова долина” в София. Той се състои от 47 двуетажни и триетажни къщи, според финансовия отчет на дружеството. “Чамкория – ТЕС” на Боровец е другият обект, завършен от “Техноекспортстрой” през последните години.

 

В активите на “Техноекспортстрой” е дружеството за развойна и научна дейност – “РОССА”. Дъщерната фирма притежава складови и офис площи, които отдава под наем и носи приходи на компанията майка.

 

Дейността на “Техноекспортстрой” зад граница е свързана основно с арабските пазари – Либия, Сирия, Алжир, Мароко, Йемен и Обединените арабски емирства. Това са страни, които преживяха своята арабска пролет и днес все още не са политически стабилни, а в Сирия дори кръвопролитията продължават.

 

Най-голяма дейност държавната компания е развивала в друга разтърсвана от размирици африканска държава – Нигерия. Това е ставало чрез смесеното дружество “Техноекспортстрой Найджирия”, където българската строителна компания държи 70% от акциите. Дъщерната компания е реализирала около десетина големи проекта за нуждите на правителството и военните.

 

Другото работещо задгранично дружество е руското “ТЕС Р Русия”. През 2010 г. то е завършило ремонта на посолския комплекс на България в Москва. Дружеството има лиценз за главен изпълнител на строително-монтажни работи за високо строителство до 100 м височина.

 

Третото задгранично дружество - “Техноекспортстрой Мароко”, през последните години не е развивало дейност, показва финансовия отчет на държавната компания за 2010 г. в търговския регистър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?