Кой кой е?

Технократи, учени и висши чиновници в новия кабинет

Служебното правителство, оглавявано от Марин Райков, се състои от 17 членове заедно с министър-председателя. В него длъжностите са следните:


Марин Райков - министър-председател и министър на външните работи

Марин Райков е роден във Вашингтон, САЩ, на 17 декември 1960 година. Завършил е "Международни отношения" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по времето когато се наричаше ВИИ "Карл Маркс".

Работи във външното министерство от 1987 година.

На два пъти бе заместник-министър на външните работи - в кабинета на Иван Костов (1998-2001 г.) и в началото на правителството на ГЕРБ. Има два посланически мандата във Франция, като за втори път бе изпратен там през 2010 г. от правителството на ГЕРБ. Първият му мандат е в периода април 2005 г. - юни 2009 г.

По време на тройната коалиция не се ползваше с политическото доверие на министерството.

Бащата на Марин Райков - посланик Райко Николов - е едно от най-известните български имена в световната дипломация. Според френското издание "Експрес“ през 1953 година в Париж Райко Николов е вербувал за българската ДС и за руското ГРУ Шарл Ерню, който от 1981 до 1985 г. е министър на отбраната на страната. Райков обаче е с десни убеждения.


Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на регионалното развитие

Юристката, възпитаничка на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Екатерина Захариева идва от поста главен секретар на президента Росен Плевнелиев. Преди това беше зам.-министър на регионалното развитие, докато Плевнелиев беше министър. Отговаряше за законодателната дейност, устройството на територията, жилищната политика и концесиите.

Още по-рано е работила в Министерството на околната среда и водите като директор на дирекция “Правно-нормативно и административно обслужване“.

Името на Захариева се свързва и със скандала за неплатената съдебна такса по делата за плаж "Корал". През 2010 година тя е зам.-министър в МРРБ с ресор "държавни имоти". След публикацията на Mediapool "Сделката "Корал" – политически цинизъм и корупция" МРРБ научава, че може да води дела срещу застрояването територията, разрешено от община Царево.

 

Министерството забравя да внесе такса от 20 лева за подадените до Бургаския съд жалби. Впоследствие делата са загубени. Едва 2 години по-късно от МРРБ дадоха обяснения, че съдът е виновен, защото им е искал неправомерно квитанции, че са платени 20 лева за публикуване на жалбите в Държавен вестник.


Илияна Цанова - вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Илияна Цанова е вицепремиер по еврофондовете. Тя идва от Лондон от Европейската банка за възстановяване и развитие, където беше старши експерт.

Илияна Цанова има значителен опит в структурирането, финансирането и изпълнението на инфраструктурни проекти, включително на публично-частни партньорства, както и при фондoви инвестиционни продукти в областта на водоснабдяването и отпадъчните води, производството на електрическа и топлинна енергия и доставка, транспорта и управлението на отпадъците.

Илияна Цанова е консултирала редица институционални клиенти при преструктурирането на публичните дружества за комунални услуги, създаването на регулаторни органи, реформа на ютилити сектора и финансовата децентрализация.

Илияна Цанова е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университета “Джордж Вашингтон” в САЩ.

Деяна Костадинова - вицепремиер и министър на труда и социалната политика

Тя е секретар на президента по социалните въпроси и е с юридическо образование. Смени доста постове от началото на мандата на ГЕРБ. Първоначално тя бе съветник на премиера Бойко Борисов по социалните въпроси, след което през февруари миналата година стана зам.-министър на труда и социалната политика на мястото отстранения Красимир Попов, отговарящ за усвояването на европрограмите. След избирането на Плевнелиев за президент тя стана негов секретар по социалните въпроси.

От 2004 година Деяна Костадинова е на ръководни длъжности в Държавната агенция за закрила на детето и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В Министерството на регионалното развитие е била началник на отдел “Законодателство, оценка на риска и нередности” към главна дирекция “Програмиране на регионалното развитие”. В Държавната агенция за закрила на детето Костадинова е заемала позицията на главен юрисконсулт и началник на отдел “Правен и връзки с обществеността”, а по-късно е и главен директор на главна дирекция “Контрол по правата на детето” в агенцията.


Кристиан Кръстев - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Досега той беше зам.-министър в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, като на този пост беше назначен на 16 януари 2013 г.

Той дойде в министерството от частния бизнес. Бил е управител на “Флайинг Карго България” и изпълнителен директор на “Уиз Еър България Еърлайнс”. Оглавявал е още изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" и е бил председател на съвета на директорите на “Летище Бургас”.

От февруари 2003 до 2005 година Кристиан Кръстев е бил изпълняващ длъжността директор на Дирекция корпоративно преструктуриране и капиталов пазар в Министерството на транспорта и съобщенията.

Кристиан Кръстев е роден на 9 юли 1976 година. Завършил е курс за ръководители на авиокомпании в Лондон, Международни икономически отношения и Икономика на индустрията в Университета за национално и световно стопанство - София. Владее английски и руски език.

Калин Христов - министър на финансите

Подуправителят на БНБ Калин Христов е новият министър на финансите в служебния кабинет. Той е ”не просто добър финансист, а безспорен макроикономист” по думите на президента Росен Плевнелиев.

Калин Христов поема поста и излиза в неплатен отпуск от БНБ, където досега е подуправител и ръководител на управление Емисионно".

Христов започва кариерата си в централната банка като експерт в отдел "Паричен и финансов анализ" и дирекция "Изследвания и прогнози".

След това е съветник в управление "Емисионно" в БНБ на бившия шеф на валутния борд и подуправител на централната банка Мартин Заимов. След като подаде оставка, Заимов предложи кандидатурата на Калин Христов за подуправител.

През ноември 2003 г. новоизбраният гуверньор на централната банка Иван Искров назначи Христов за свой съветник по въпросите на икономическия анализ и прогнози, процесите по интеграцията на БНБ към европейските централни банки и развитието на българската и световната икономика.

Докато е финансов министър, неговите функции в БНБ като подуправител ще бъдат поети от един от другите подуправители Димитър Костов. Оперативната дейност на управление “Емисионно” ще бъде ръководена от главния директор на управлението Ивайло Николов.

Калин Христов е роден в Плевен, има диплома по икономика от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Той завършва университета с дипломна работа на тема "Търсене на пари", след което е асистент в катедрите "Икономикс" и "Финанси" в УНСС.

Асен Василев - министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство

Като министър на икономиката, енергетиката и туризма е назначен Асен Василев, който е възпитаник на Харвард със специализации по бизнес администрация и право.

Според визитката му от президентството е съосновател и президент на една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети Everbread, който е частично финансирана от Националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Преподава в програма за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкурентоспособност в “Харвард бизнес Скул“. От 1999 г. до 2004 г. Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка.

Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.


Драгомир Йорданов - министър на правосъдието

Новият министър на правосъдието Драгомир Йорданов досега заемаше поста на директор на Националния институт на правосъдието, в който се обучават магистратите. Той е роден на 28 септември 1967 година в София. Завършил е френската гимназия и право в СУ "Св. Климент Охридски".

Работил е като младши съдия в Софийския градски съд и като наказателен съдия в Софийския районен съд до края на юни 1999 година. След това излиза от системата и спомага за създаването на неправителствената организация, която бе в основата на правосъдния институт - Център за обучение на магистрати.

Йорданов е специализирал в Университет на Кентъки, в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и в Националната школа на магистратурата на Франция. До края на 2010 година бе наказателен съдия в Косово, като участник в мисия на Европейския съюз за върховенството на закона в Косово. Владее отлично английски, френски и руски език.

Николай Милошев - министър на образованието, младежта и науката

През 1982 г. завършва Факултета по Математика и Механика на Софийския Университет “Св. Климент Охридски”, а през 1985 г. магистратура по физика.

От 1985 г. до 1990 г. работи като специалист-физик в Геофизичния институт на Българската академия на науките. В периода 1990-1999 г. работи като научен сътрудник в същия институт. През 2001 г. е назначен за заместник-директор на Геофизичния Институт.

От 2004 г. до 2010 г. е Председател на Съвета на директорите на направление “Науки за Земята”в БАН. В периода 2002 г. – 2010 г. е назначен за директор на Геофизичния институт.

От 2008 г. до 2012г. е заместник-председател на Общото Събрание на БАН. От 2011 г. е професор в националния Институт по Геофизика, Геодезия и География.

Досега проф. Николай Милошев бе и.д. председател на БАН. Постът ще заеме отново Стефан Воденичаров, който досега бе министър на образованието за малко повече от месец.

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването

Проф. Николай Петров е началник на Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение във ВМА. Той стана "Лекар на годината" за 2012 година заради помощта, която оказа на пострадалите от атентата на летище "Сарафово" в Бургас. Той се отзовава, след като разбира за трагедията на път за морето в първия ден от отпуската си.

Петров е национален консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, президент на Дружеството на анестезиолозите в България, член на Европейската и Американската асоциация по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, както и на други престижни международни организации в областта на интензивната медицина.


Проф. Иван Станков - министър на земеделието и храните

Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора застава начело на Министерството на земеделието и храните. След като бившият министър беше ветеринарен лекар сегашният проф. Иван Станков е зооинженер, възпитаник на Селскостопанската академия. В Аграрния факултет на Тракийския университет работи от 1983 г., където добива научните си звания и се изкачва в кариерата от преподавател през завеждащ катедра и заместник-декан на факултет до ректор на висшето заведение, какъвто става през 2007 г.

Станков е специализирал в Аграрния колеж „Харпър Адамс” в британския град Ню Порт и в Университета в гр. Дижон, Франция. Има над 200 научни трудове, учебници, ръководства и справочници в областта на проучването на икономическите фактори и общите проблеми на животновъдното производство, качествените признаци на продуктите от овцевъдството и козевъдството и други.

Членува в Съвета на ректорите на висшите училища в България и в Балканската федерация по животновъдство, в УС на Селскостопанската академия и други. Член е на Консултативния съвет към Министерството на земеделието и храните и на Контролния съвет на Национален млечен борд.

Петя Първанова – министър на вътрешните работи

Освободеният от Цветан Цветанов министерски пост в МВР ще бъде зает от досегашния шеф на ведомствената дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" – Петя Първанова.

В биографията на родената през 1960 г. в София служебна министърка прави впечатление, че е влязла в държавната администрация през 1999 г. като завеждащ отдел "Международни връзки и протокол" в прокуратурата по времето на Никола Филчев.

Две години по-късно, с идването на Бойко Борисов като главен секретар в МВР, тя става зам.-шеф на международната дирекция, а малко по-късно през 2001 г. вече я оглавява. Първанова е завършила Немската гимназия в София и е магистър по немска филология в СУ "Св. Климент Охридски", както и магистър по право в НБУ.

Като директор на "Европейски съюз и международно сътрудничество" в МВР е участвала активно в преговорите и изпълнението на изискванията към България преди присъединяването ни към ЕС.

От 1 юли 2010 г. Първанова е придобила категория А – старши комисар. Награждаване е многократно. Освен немски, владее английски и руски език.

Петър Стойчев - министър на физическото възпитание и спорта

Плувецът маратонец Петър Стойчев ще бъде министър на спорта в служебния кабинет. За него спокойно може да се каже, че от сините води на океана доплува министерско кресло. До миналата година Петър Стойчев беше активен състезател. Той е многократен носител на Световната купа по плувен маратон. Участвал е в четири олимпиади.

Петър Стойчев е световен шампион на 25 км от шампионата в Шанхай през 2011 г. и европейски първенец на 25 км от първенство в Пиомбино, Италия, през 2012 г. Петър Стойчев стана първият човек, преплувал Ламанша за по-малко от 7 часа.

От 2012 г. е председател на плувен клуб “Левски”. Активен член на Комисията на атлетите към Международната федерация по плувни спортове – FINA.

Роман Василев - министър за развитие на електронното правителство

Съвпадение на имената на специалния министър за развитие на електронното правителство в служебния кабинет и на зам.-градския прокурор на София Роман Василев предизвика объркване и известна суматоха сред медиите. В крайна сметка обаче се оказа, че става въпрос за различни хора.

45-годишният е-министър е възпитаник на софийската френска гимназия и на пекинския университет Чинхуа, където завършва машинен дизайн. Магистър е по бизнес администрация "Международно управление " в "Тандърбърд" (Thunderbird), Аризона, САЩ.

В периода 1994-2002 г. като инженер проектира и пуска в експлоатация производства в Индонезия и САЩ за петролно-химически и автомобилни клиенти на компанията Чийода Корпорейшън (Chiyoda), базирана в Йокохама, Япония.

Създател е на “Юронет България” ЕООД (Euronet) през 2004 г., а от 2005 г. започва изграждането на банкоматна мрежа в България.

От 2008 г. до 2012 г. ръководи разширението и развитието на глобален развоен център за автомобилна електроника “Джонсън Контролс Електроникс-България” и създаването на технически лаборатории в университети във Варна, Габрово, Пловдив, Русе и София.

От 2011 г. до 2013 г. е член на Борда на директорите на Американската търговска камара в България. Участва в ръководството на Индустриален клъстер “Електромобили” в България и “Аутомотив Клъстер България” през 2012 г.

Владее английски, японски, китайски, ползва френски език. Женен, с едно дете.

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Петдесет и три годишният Тодор Тагарев се счита за близък до досегашните министри Аню Ангелов и Николай Младенов, когато последният ръководеше отбраната.

Тагарев завършва математическа гимназия "Акад. Кирил Попов” в Пловдив, след това Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски” в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военно-въздушната инженерна академия "Н.Е. Жуковски”, а през 1994 г. - Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

От 1982 г. до 1986 г. служи в бойно поделение на ВВС. След това От 1989 до 1992 г. е преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски”. От 1994 до 1998 г. е научен сътрудник последователно в Института по управление и системни изследвания и Института за космически изследвания на БАН, където продължава да работи като старши научен сътрудник от 2002 г. до 2004 година.

От 1999 до 2001 г. е последователно директор на Дирекция "Планиране на отбраната” и "Политика по въоръженията” в Министерството на отбраната. От 2004 до 2008 г. е ръководител на катедра "Мениджмънт на отбраната” във Военна академия "Г. С. Раковски”.

От 2008 г. е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, сега Институт по информационни и комуникационни технологии, като ръководител на секция "Информационни технологии в сигурността” и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.

В периода септември 2009-септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт.

В биографията му е записано още, че притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интердисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната.

Владимир Пенев - министър на културата

Шефът на ГДБОП от сериала “Под прикритие” Владимир Пенев е новият министър на културата. 55-годишният актьор завършва НАТФИЗ “Кръстю Сарафов” през 1982 г. Работи в театрите във Варна, Народния театър, Малък градски театър “Зад канала”, Младежкия театър, Театрална работилница “Сфумато”, Театър 199.

Владимир Пенев е изиграл повече от 100 роли в театъра, киното и телевизията.

Многократно е номиниран и е носител на наградата “Аскеер” за 1996 г. и за 2006 г. за водеща мъжка роля, “Икар” за 2007 г. за водеща мъжка роля, “Златна ракла” през 2000 г.

Носител е и на много чужди театрални и филмови отличия. Гастролирал е на театрални и кино фестивали в Европа, Азия и САЩ. Преподавател в НАТФИЗ и в Нов български университет.

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите

Популярният общественик Юлиан Попов става министър на околната среда и водите. Роден е през 1959 г., завършва българска филология в Софийския университет. Работи в редица неправителствени организации и се занимава с проблемите на устойчивото развитие, околната среда и климатичните промени, енергетиката човешките права и благотворителността.

Председател е на управите на Българското училище за политика “Димитър Паница”, на фондация “Елизабет Костова”, член е настоятелствата на Нов български университет, чийто първи директор става през 1990 г., и на Американския университет в България.

Член е на Консултативния съвет на Инициативата за инвестиции в чиста енергия към програмата на Кеймбридж за устойчиво лидерство и на Стратегическия съвет на Тунизийското училище за политика, в чието създаване през 2012 г. участва.

От 1994 година работи като консултант по институционалното развитие, политики на околната среда, климата и образованието. Сред клиентите му са Европейската комисия, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Съветът на Европа и други. От 2008 година е главен консултант на Европейската климатична фондация за Централна и Източна Европа.

Попов владее английски и руски. Женен, с двама сина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?