Технологичният гигант Osram се оттегли от България

Технологичният гигант Osram се оттегли от България

Технологичният гигант Osram ("Осрам") е продал завода си за баласти и драйвери в Пловдив, съобщиха от компанията в четнъртък. Купувач е американската Sanmina Corp ("Санмина Корп"), която е един от най-големите производители на електронни продукти и е базирана в Сан Хосе, САЩ.

Цената на сделката се се съобщава, тъй като е постиганото съгласие между двете компании да не се разкриват точните финансови ѝ параметри.

Osram откри завода си край Пловдив през октомври 2017 г. Първата инвестиция на компанията в Източна Европа бяха вложени 50 млн. лв. и започнаха работа 900 души. Заводът произвежда електронни баласти за ЛЕД-модули и традиционно осветление, драйвери и светодиодни модули. Продукцията е предназначена за европейския пазар.

Базираният в Мюнхен концерн "Осрам" е вторият по големина в света производител на светлинни тела (източници) с 110 годишна история. Портфолиото варира от високотехнологични приложения, базирани на полупроводникови технологии, като инфрачервено или лазерно осветление, до предлагане на интелигентни и свързани решения за осветление в сгради и градове. "Осрам" е част от групата на "Осрам Лайт" (Osram Licht). Акционер в "Осрам Лайт" бе "Сименс", която обаче продаде мажориталния си дял на австрийското дружество АMS AG

Новият собственик на завода край Пловдив стъпва за пръв път в страната ни. Компанията е основана през 1980 година в щата Калифорния, а през миналата година е имала оборот от близо 7 млрд. долара и над 40 хил. служители по целия свят. В Европа Sanmina има заводи в Чехия, Финландия, Швеция, Германия, Великобритания, Ирландия и Унгария.

Американската компания проектира, произвежда и ремонтира иновативни оптични, електронни и механични продукти за комуникационни мрежи, изчислителна техника, медицината, отбранителната и космическата индустрия, промишлеността и други.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?