Технологиите, с които се сбогувахме през 2017 г.

Технологиите, с които се сбогувахме през 2017 г.

Изминалата 2017 година имаше доста промени в света на технологиите. Някои от тях доведоха и до края на устройства и услуги, като имаше и някои неочаквания решения, отбелязва онлайн изданието CNET.

Едно от тях беше решението на Microsoft да се откаже от Windows 10 Mobile. Компанията не сложи официален край на мобилната платформа, но потвърди това, което почти всички виждаха и знаеха - Windows 10 Mobile не е приоритет за Microsoft.

Една друга технология пък изчезна и никой не разбра за това. Става дума за поддръжката на 3D видео в телевизорите на повечето производители. Никой не забеляза, защото и без това 3D филмите така и не спечелиха потребителите и това остана една от най-малко използваните функции в модерните телевизори.

През 2017 г. Microsoft се сбогува с доста свои продукти. Един от тях беше и сензорът Kinect за конзолата Xbox. Вместо това Microsoft предпочете да се съсредоточи повече върху виртуалната и добавената реалност. Софтуерният гигант сложи край и на стрийминг услугата Groove Music.

През октомври 2017 г. мобилният оператор Verizon обяви, че слага край на чат приложението AIM. То беше много популярно преди доста години, но вече отдавна е отстъпило на по-новите чат приложения и SMS-ите.

Apple също направи чистка на остарели продукти. Компанията сложи тих край на MP3 плеърите iPod Nano и iPod Shuffle.

През годината имаше и интересни гафове с нови функции. Google например реши да добави брояч на калории в приложението Maps, чрез който потребителят можеше да разбира колко калории ще изгори, ако извърви избрания си маршрут пеша. Приложението броеше калориите в кексчета, което предизвика остри критики от потребители и компанията свали функцията ден по-късно.

Сред другите устройства, които достигнаха своя край, са още фотоапаратите на Nikon от серията DL и очилата на Snapchat.

Стандартният жак за слушалки при смартфоните също изчезна от още телефони, включително новите модели на HTC и Google. Той обаче все още е част от модели на LG, Samsung и други компании, но бъдещето му изглежда предначертано.

Споделяне

Още от IT