"Техномаркет" опита да замеси основен конкурент в съдебната сага с "Глориент", съдът отказа

Благоевградският окръжен съд прекрати дело срещу "Технополис" за магазин в Сандански

"Техномаркет" опита да замеси основен конкурент в съдебната сага с "Глориент", съдът отказа

Търговската верига "Техномаркет", собственост на Делян Пеевски, опита да замеси един от основните си конкуренти – "Технополис", в съдебната сага, която води с британския инвеститор "Ист Болкън Пропъртис" и неговото българско дружество "Глориент инвестмънт".

Става въпрос за магазин в Сандански, който "Техномаркет" продава на "Глориент" през далечната 2006 г. и след това в продължение на близо 10 години продължава да го ползва под наем. До края на 2015 г., когато той е продаден на "Технополис", сделката е вписана в Търговския регистър, а "Техномаркет" е уведомена и се изнася от обекта без никакви възражения.

Докато веригата не става собственост на Пеевски. Както е известно, след този момент "Техномаркет" отказва да плаща наем за общо 18 обекта на "Глориент", за което дружеството завежда десетки дела. Адвокатите на търговската верига пък завеждат насрещни искове, оспорвайки сделките за продажба на обектите през 2006 г., като нищожни.

Именно по едно от тези дела се оказа замесена и конкурентната верига "Технополис" – за магазина в Сандански. Делото бе разпределено на съдия Петър Узунов от Благоевградския окръжен съд, брат на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, популярен от записите по "Яневагейт", като "човека на Бойко".

Съдия Узунов прекрати в сряда производството по иска на "Техномаркет" в частта му срещу "Технополис", тъй като веригата изобщо не е страна в този спор. Всъщност, опитът тя да бъде вкарана в това дело очевидно е заради пропуснатия от "Техномаркет" срок за внасяне на държавна такса по друг иск срещу "Технополис", с който веригата на Пеевски претендира, че е законният собственик на имота в Сандански.

Подобно е положението с магазините в Бургас и Варна, които също са преминали последователно през "Техномаркет" и "Глориент", а сега са собственост на "Технополис". Обект в Божурище пък е бил продаден на "Техмарт". И в трите случая "Техномаркет" претендира нощожност на сделките за продажба, сключени с "Глориент" преди повече от 10 години.

Спорът датира от началото на м.г., когато "Техномаркет" спира да плаща наема за въпросните 18 обекта, собственост на "Глориент". Това съвпада с придобиването на "Техномаркет" от "НСН Инвестмънт" на Пеевски. В отговор от "Глориент" завеждат редица дела за опразване на помещенията, тъй като търговската верига отказва да ги напусне. Търговската верига на Пеевски вече загуби на първа инстанция едно от тях – за опразване на магазина в Благоевград. 

Споделяне

Още по темата

Още от България