“Текстрон“ плаща още неустойка за забавените бронетранспортьори

“Текстрон“ плаща още неустойка за забавените бронетранспортьори

Американската фирма ''Текстрон'' се е съгласила да плати на Министерството на отбраната още 118 хиляди евро неустойка за забавянето на договора за доставка на 7 бронирани машини М1117 ''Гардиън” за 14 млн. лева. Средствата обаче все още не са преведени на сметката на министерството.

Военният министър Николай Цонев припомни в петък, че фирмата вече е изплатила неустойки в размер на 112 хиляди евро. Освен това МО ще предяви искане за още 30 000 евро.

Договорът с "Текстрон" бе сключен в края на 2007 година и бяха доставени шест машини за българския контингент в Афганистан и една - в България. Основната причина да бъде избрана тази фирма за изпълнител бе декларираната възможност да осигури техниката още същата година. Шест от колесните машини М1117 след дълго забавяне бяха доставени в Афганистан през април миналата година, но все още не са приети на въоръжение, защото са недооборудвани. Седмата машина е в България и ще се ползва за учебни цели.

Николай Цонев съобщи още, че процесът по оборудването на машините завършва и се очаква в кратък срок ще бъдат приети на въоръжение/.

АМалко след встъпването си в длъжност в края на април миналата година, Цонев обяви, че техническото задание на търга, с което е била избрана американската компания за изпълнител на договора, е било променяно няколко пъти, докато не са били “нацелени” параметрите, които да отговарят на определена фирма доставчик.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?