“Текстрон“ плаща още неустойка за забавените бронетранспортьори

“Текстрон“ плаща още неустойка за забавените бронетранспортьори

Американската фирма ''Текстрон'' се е съгласила да плати на Министерството на отбраната още 118 хиляди евро неустойка за забавянето на договора за доставка на 7 бронирани машини М1117 ''Гардиън” за 14 млн. лева. Средствата обаче все още не са преведени на сметката на министерството.

Военният министър Николай Цонев припомни в петък, че фирмата вече е изплатила неустойки в размер на 112 хиляди евро. Освен това МО ще предяви искане за още 30 000 евро.

Договорът с "Текстрон" бе сключен в края на 2007 година и бяха доставени шест машини за българския контингент в Афганистан и една - в България. Основната причина да бъде избрана тази фирма за изпълнител бе декларираната възможност да осигури техниката още същата година. Шест от колесните машини М1117 след дълго забавяне бяха доставени в Афганистан през април миналата година, но все още не са приети на въоръжение, защото са недооборудвани. Седмата машина е в България и ще се ползва за учебни цели.

Николай Цонев съобщи още, че процесът по оборудването на машините завършва и се очаква в кратък срок ще бъдат приети на въоръжение/.

АМалко след встъпването си в длъжност в края на април миналата година, Цонев обяви, че техническото задание на търга, с което е била избрана американската компания за изпълнител на договора, е било променяно няколко пъти, докато не са били “нацелени” параметрите, които да отговарят на определена фирма доставчик.

Споделяне

Още по темата

Още от България