Тел Авив предложил на Палестина арабските квартали в Източен Ерусалим

Израелският премиер в оставка Ехуд Олмерт e предложил на палестинския лидер Махмуд Абас да отстъпи арабските квартали в Източен Ерусалим на палестинците и да евакуира близо 60 000 еврейски заселници от Западния бряг, съобщи ДПА, позовавайки се на израелския вестник "Йедиот ахронот".

Според публикацията Олмерт в запознал подробно с предложените отстъпки новоназначения специален пратеник на Барак Обама за Близкия изток Джордж Мичъл, който е на първото си посещение в региона и вчера се срещна с изралеския премиер.

Вестникът не посочва източника си. Предполага се обаче, че информацията е изтекла от участник във вчерашната среща между Олмерт и Мичъл. Говорителят на Олмерт, Марк Регев не потвърди, но не и опроверга информацията.

Според вестника Израел бил готов да се изтегли от повечето окупирани територии до границите отпреди арабско-израелската война от 1967 г., при която Израел завзе от Йордания Западния бряг и ивицата Газа от Египет.

Границите щели да претърпят известни промени, за да може Израел да анексира главните еврейски колонии на Западния бряг. Израел щял да компенсира отстъпената земя, като предаде на палестинците равностойна територия в южните райони, допълва вестникът.

На въпрос защо тези предложения не са се материализирали в мирно споразумение през изминалата година на преговори, Олмерт обвинил Абас и палестинския преговарящ Ахмед Корая, че са прекъснали контактите, след като станало ясно, че в Израел ще има избори, и отказали да подпишат документ, включващ съгласуваното до този момент.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?