Телангана стана официално 29-ият индийски щат

Телангана стан официално 29-ият индийски щат, предаде ДПА. Калвакунтла Чандрашекар Рао от партия Телангана Ращра Самитхи положи клетва като главен министър на Телангана в щатската столица Хайдарабад. Тази формация, която водеше кампанията за обособяване на новия южен щат през последните 14 години, спечели мнозинство в регионалния парламент на произведените наскоро избори.

Телангана се състои от 10 окръга от общо 23-те окръга от вече бившия щат Андхра Прадеш. Останалите 13 бяха обособени като нов щат под името Симандхра.

Град Хайдарабад, който е голям технологичен център, ще бъде столица и на двата нови щата през преходен период, който няма да надхвърли 10 години.

Искането за създаване на независим щат Телангана датира от половин век и стана причина за съпътствани от насилие протести. Поддръжниците на кампанията се оплакваха, че регионът е пренебрегван и че се нуждае от по-добра администрация и по-бързо икономическо развитие.

Предизвикалият полемика закон за обособяване на новия индийски щат бе одобрен от федералния парламент през февруари, след като получи подкрепата и на двете водещи партии на национално равнище - Индийския национален конгрес и "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия).

Споделяне

Още от Свят