Телата на трима от изчезналите при буря в р. Места са открити

Две от телата на изчезналите четирима дървосекачи в река Места вече са намерени, съобщиха в понеделник от РДВР-Благоевград. Открито е и трето тяло в района на с. Господинци, което обаче все още не е идентифицирано.

Телата на Димитър Радичев и Иван Асенов откриха спасители край коритото на реката ден след като камион, с който са прекарвали дърва, се преобърна при опит да преминат придошлата от бурята река близо до гр. Банско.

Екипи на Планинска спасителна служба в Банско, както и местни жители продължават издирването на другите двама изчезнали -Асен Радичев и Георги Граматков, които също са били в камиона Ифа, натоварен с дърва за огрев. В акцията участват и служители на полицията, на противопожарните служби, на Гражданска защита и горски работници.

Ще бъдат повикани водолазни екипи, които също ще се включат в спасителната акция. Организирано е наблюдение по цялото поречие на Места до гръцката граница.

Инцидентът е станал в неделя около 19.00 часа, малко след като се е разразила буря. Четиримата мъже излезли да събират дърва в района на село Места, намиращо се на 20 километра от Банско. Около 18.00 часа те се обадили по мобилен телефон, че камионът е аварирал и не може да премине реката. От селото изпратили камион Зил, който започнал да дърпа през реката със стоманено въже авариралата машина. Въжето обаче се скъсало и камионът заседнал в средата на реката.

Мъжете потърсили помощ от пожарната в Банско. Пристигналият екип се опитал да прехвърли стълба до камиона с бедстващите хора, но тя се оказала къса. Същевременно нивото на реката започнало да се покачва, но четиримата не се вслушали в призивите на хората от брега да скочат във водата и да се спасят с плуване.

Малко след 19.00 часа нивото на река Места рязко се повишило и пороят преобърнал камиона с четиримата мъже, които били повлечени от водната стихия.

За момента нивото на реката продължава да се покачва, алармира началникът на Гражданска защита - Благоевград Петър Самарчиев. По информация от РДВР, след проливните дъждове основните пътища в Благоевградска област вече са почистени и са проходими. Остава обаче опасността от падащи камъни и от свлачища по пътищата в поречието на Места и на Струма.

Споделяне

Още от България