Телефонен разговор за F-16, газ, АЕЦ и контрабанда между Борисов и Помпейо

Телефонен разговор за  F-16, газ, АЕЦ и контрабанда между Борисов и Помпейо

Отличното стратегически партньорство между България и САЩ, газовата диверсификация, строежа на АЕЦ "Белене", борбата с контрабандата и бизнес климата в България са обсъдили в телефонен разговори премиерът Бойко Борисов и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо. Това съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък.

Двамата са се обединили около становището, че отношенията между двете държави са отлични и следва да продължат да се развиват така и занапред.

Помпейо изтъкна, че Борисов е направил много добри неща за България. Той поздравил премиера за модернизацията, която правителството реализира в сферата на отбраната и за спазването на поетия ангажимент към НАТО - 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. Според Майк Помпейо, българският министър-председател би могъл да окуражи колегите си в НАТО и Европа също да се ангажират със спазването на тази евроатлантическа цел. Държавният секретар на САЩ изтъкнал също така ползата от съвместните учения, които се провеждат в България.

Майк Помпейо поздравил министър-председателя и за сериозната работа по отношение на диверсификацията в енергийната сфера. "Ние строим газови магистрали, по които да тече газ от различни източници и създаваме по-конкурентна среда“, изтъкнал Борисов.

Той запознал държавния секретар на САЩ с етапа на изграждане на интерконектора с Гърция, за който същия ден бяха подписани договорите, даващи реален старт на строежа. По отношение на АЕЦ "Белене“ премиерът отбелязал, че за реализацията на проекта държим да има широко международно участие. 

По време на разговора били обсъдени добрите резултати от сътрудничеството по линия на сигурността, борбата срещу контрабандата и трафика на хора. Помпейо благодарил за усилията на България по всички тези теми, а Борисов заявил, че за страната ни е важно да следва своите евроатлантически ценности.

Двамата коментирали и добрите оценки за бизнес климата, дадени по време на годишната среща на министър-председателя с Американската търговска камара и посолството на САЩ в България в началото на настоящата седмица. Премиерът изразил надежда, че доброто сътрудничеството на страната ни с американските компании ще продължи занапред и ще се разширява.

Борисов и Помпейо обменили и мнения за Балканите и развитието на региона. По отношение на Република Северна Македония държавният секретар на САЩ акцентирал върху приноса на премиера Борисов за развитието по пътя към членство в НАТО и ЕС, до което е достигнала към момента тази страна.

В рамките на разговора били обменени и мнения за атаката на Турция в Северна Сирия, спрямо която Борисов изразил тревога.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?