Телефоните с Андроид изпращали данни за проследяване до Гугъл

Телефоните с Андроид изпращали данни за проследяване до Гугъл

От началото на 2017 г. телефоните с Андроид изпращат данни за местоположението на потребителите, обяви във вторник сайтът qz.com.

Експертите открили, че софтуерът на Гугъл споделя чувствителна информация, дори когато функциите като GPS и проследяване през интернет са изключени, а SIM картата е извадена от устройството. Оказало се, че събираните данни далеч надхвърлят разумните очаквания за поверителност.

Информацията, получавана от Гугъл, включва кодовете на клетките от мрежата на оператора, с които телефонът се свързва. С нейна помощ потребителите могат да бъдат локализирани приблизително.

След изпратеното официално запиване от компанията потвърдили, че такава практика има. Според създателите на Андроид информацията се използва за управление на т. нар. push съобщения. Това са кратките бележки, които смарт телефоните получават, най-често в горната част на екрана.

През последните 11 месеца тези данни се изпращат до Гугъл, но не се съхраняват за постоянно и не се използват за никакви други цели, заявяват от компанията. Събирането на такава информация ще приключи до края на ноември и няма да се включва в други продукти, различни от системата за управление на push съобщенията.

От сайта Quartz предполагат, че данни като описаните в случая биха могли да се предоставят на рекламодатели с цел профилиране на клиентите на различни услуги според тяхната локация и навици за придвижване.

При Андроид, както и при другите операционни системи за мобилни устройства, винаги има възможност за проследяване, като тя може да бъдат изключена, поне според официално обявената политика. Обикновено тези въпроси са част от лицензионното споразумение, с което потребителят се съгласява при инсталацията на системата или на допълнителен софтуер.

Споделяне

Още от IT

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?