Телефонната палата на Божков е запорирана заради "приходите на несъществуващ музей"

От НАП казаха, че не могат да коментират случая заради данъчната тайна

Телефонната палата на Божков е запорирана заради "приходите на несъществуващ музей"

Укриващият се в Дубай Васил Божков публикува в сряда сутринта постановлението, с което е запорирана сградата на Телефонната палата в София. Той твърди, че възбраната е наложена заради невнесен ДДС "от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей".

Божков публикува във Фейсбук откъси от постановлението за запор, което е наложено от държавен съдебен изпълнител по искане на Националната агенция по приходите. От публикуваните части на постановление не става ясно защо точно е наложена възбрана върху сградата.

НАП претендира за вземане от 135 000 лева, от което главницата е 115 000 лева. Има лихви за просрочие в размер на 20 000 лева. Странното в случая е, че билетите за музеи са освободени от ДДС.

Васил Божков купи имота от БТК, за да го превърне в музей за колекцията си, която преди три месеца също бе иззета от властите.

От НАП не отрекоха запора, но заявиха, че не могат да коментират каквото и да било по ревизията, защото информацията е данъчна тайна.

Данъчни експерти обаче подозират, че най-вероятно става дума за предварително обезпечение по текуща ревизия заради поискан ДДС за възстановяване, свързан с бъдещи доставки, които обаче са необлагаеми и за които няма да се внесе ДДС. Така или иначе, след като НАП издаде ревизионния акт, той може да се обжалва първо пред самата агенция, а после и пред съда.

"През последните месеци "паметливият" Влади Горанов и подчинените му структури – МФ, ДКХ, НАП и АДФИ нарушиха законите хиляди пъти. Влади може и да забравя, но документите, доказателствата и свидетелите остават. Днес ще дам пример със запориране на имущество, което трябваше да бъде превърнато в национална гордост", пише Божков и публикува откъсите от постановлението.

Във вторник Божков обяви, че един ритон от иззетата му антична колекция е обявен за продажба на свободния пазар. Той публикува документ, в който се описва иззетата от спецпрокуратурата антика.

Засега властите не са дали убедителни доказателства, че ритонът не е обявен за продажба. Пред БНР шефката на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова коментира, че не знае дали ритонът е в музея, където се съхраняват останалите артефакти на Божков. Прокуратурата отказва да коментира обвиненията.

Споделяне

Още по темата

Още от България