Телефонната палата в София се продава на търг

Телефонната палата в София

Телефонната палата в София, която е собственост на БТК, се продава на търг. Това съобщи организаторът на продажбата - консултантската компания за бизнес имоти "Фортън",  стратегически партньор на "Кушман и Уейкфилд" (Cushman&Wakefield) за България и Македония.

Няма информация нито за търсената цена, нито за начина на провеждане на търга. Посочено е, че той ще се проведе по задание на собственика на сградата – "Българската телекомуникационна компания".

Кандидатите могат да заявят интерес до 15 март, след което ще получат достъп до документацията по сделката срещу условие за конфиденциалност.

До приключването на процедурата "Фортън" няма да предоставя информация за хода на продажбата заради изискване за конфиденциалност.

Телефонната палата е една от емблематичните сгради в центъра на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата с огромна значимост в историята на българските телекомуникации.

Сградата е разположена на ключово място на ул. "Гурко" 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др.

Сградата е на 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м, а разгърнатата ѝ застроена площ е 13 500 кв. м. В момента в нея, освен офиси на БТК, има също така заведения и изложбена зала.

През 2010 г. ирландската компания "Уест Инкорпорейтед" (West Incorporated) разпространи съобщение, че е придобила Телефонната палата срещу 22.5 млн. евро. До финализиране на сделката обаче не се стигна, защото ирландците не спазили срока в предварителния договор за превеждане на цялата сума, по информация на "Виваком".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?