Телефонната палата в София се сдобива с мансарден етаж и подземен паркинг

Главният архитект е одобрил визата за промяна предназначението на сградата

За инвеститора няма надстрояване, а промяна на ъгъла на покрива за мансардния етаж

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за промяна на предназначението на сградата на Телефонната палата в София, включващо инвестиционно проектиране и реконструкция, преустройство, надстрояване и изграждане на подземен паркинг под пететажната сграда. Това става ясно от публикувано във вторник на сайта на столичния район "Средец" съобщение на районния архитект Жанета Колева.

В него се посочва, че визата подлежи на обжалване пред Софийския административен съд в 14 дневен срок от съобщаването ѝ, чрез Направление "Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Този документ трябва също така да бъде съгласувана с Националния институт за недвижимото културно наследство, тъй като сградата е исторически паметник, макар и с най-ниска степен за защита от държавата. Институтът също така трябва да одобри бъдещият инвестиционен проект.

От публикувана по-рано отрайонното кметство обява от собственика на сградата – свързаната с бизнесмена Васил Божков "НГ Пропърти", купила имота през май 2017 г. от БТК за 17.3 млн. евро, става ясно, че намеренията са да се изгради "мансарден етаж".

Строителните планове на "НГ Пропърти" станаха известни през март 2018 г. https://www.mediapool.bg/telefonnata-palata-v-sofiya-mozhe-da-bade-nadstroena-news276207.html. Те бяха подкрепени от Министерството на културата, а сега и от главния архитект. Според представените тогава документи сградата, чиято разгъната площ е 13 400 кв. м и разполага и с още 3000 кв. м подземно ниво, трябва да "порасне" с 4.5 метра.

Според инвеститора обаче това не е надстрояване, а реконструкция на покрива, който в момента течал и бил в окаяно състояние. Щял да се промени наклонът му така, че да се впишел в околната архитектурна среда, тъй като бил единственият покрив, различен от останалите. Те обаче не са автентичните, а също бяха ремонтирани и част от тях надстроени.

До преди продажбата сградата беше ползвана от БТК за нейни административни нужди, за каси заплащане на сметките, а част от пространствата бяха превърнати в заведения. Плановете на новия собственик са да я превърне в музей със съвременни изложбени помещения, в част от които ще бъде изложена богатата колекция на Васил Божков, включваща тракийски златни съдове и различни археологически паметници, датирани от 4000 г. пр. Хр. до VІ в. Ще има и офиси, които ще се отдават под наем, както и "технологични помещения". Отдолу пък ще се направи подземен паркинг, който да поеме част от пребиваващите автомобили в намиращия се в идеалния център на София район. Компанията увери пред Mediapool във вторник, че проектирането на реконструкцията на сградата е възложено на първокласни специалисти и няма никаква опасност при изграждането на подземния паркинг да се срути. Още обаче не може да се каже на колко ще възлезе инвестицията, обясниха от фирмата.

"НГ Пропърти" е изцяло собственост на компанията "Ню Геймс", в която член на съвета на директорите е акционерът в строителния "Нове холдинг" Васил Божков. Той участва и в управата на "НГ Пропърти", чийто капитал е 36 млн. лв. През 2017 г. тя е натрупала загуба от 921 хил. лв., сочи финансовият ѝ отчет, чакащ публикуване в Търговския регустър.

Намеренията на Божков да превърне Телефонната палата в частен музей обаче срещат съпротивата на организацията "Спари София", според която трансформацията ще е "безумие".

Споделяне

Още по темата

Още от България