Телефонният номер на Зукърбърг е сред изтеклите данни на 533 млн. потребители на Facebook

Чувствителна информация за над 400 000 българи стана достояние на хакери

Марк Зукърбърг

Лични данни на над 533 милиона потребители на социалната мрежа Facebook (Фейсбук) са публикувани в хакерски форум, съобщава изданието "Бизнес инсайдър".

Засегнатите са били потребителите от общо 106 страни, включително основателят на Facebook Марк Зукърбърг, чийто телефонен номер също е изтекъл при хакерската атака, добави "Ню Йорк пост".

В мрежата са се оказали данните на повече от 32 милиона потребители от САЩ, на над 28 милиона от Саудитска Арабия и на почти 10 милиона потребители от Русия.

Потребителите от България, чиито данни са станали публично достояние, са 432 473.

Съседни страни на Балканите също са пострадали. За Сърбия броят на публикуваните в хакерския форум профили е 162 898. В Албания са изтекли данните на 506 602 души, а в Турция - на 19 милиона.

Във форума са качени пълните имена на потребителите, местонахождението им, датата на раждане, биографията им, мобилните им номера и в някои случи - адресите на електронната поща.

Експерти предупреждават, че такъв масив от данни може да бъде ценна информация за киберпрестъпници, за да я използват те за мошеннически схеми и извършване на хакерски атаки.

Facebook засега не е отговорил неколкократните молби за коментар на информацията, но потребител на Twitter се опита да иронизира случилото се:

"Що се отнася до изтичането на данни на 533 милиона души, иронията е, че за съжаление Марк Зукърбърг също е сред тях. Тъй като журналистите не могат да получат изявление от Facebook, може би трябва да му се обадят на номера, който е излязъл в мрежата", пише потребителят, цитиран от "Ню Йорк пост".

Споделяне

Още от Бизнес