"Телеграм" ще пусне своя крипровалута

"Телеграм" ще пусне своя крипровалута

Компанията "Телеграм" планира до два месеца да пусне първата партида от собствената си криптовалута Gram, съобщи в. "Ню Йорк Таймс", цитиран от БГНЕС. Планира се създаването на електронни портфейли, които ще са достъпни за 200-300 милиона потребители на онлайн платформата на "Телеграм" в целия свят.

Целта е Gram да се превърне в новата онлайн валута и начин за изпращане на пари във всяка точка на света.

През 2018 г. "Telegram" съобщи за разработването на блокчейн-платформата Telegram Open Network (TON) със собствена криптовалута Gram. В рамките на два месеца бяха привлечени 1.7 милиарда долара от около 200 инвеститора.

В началото на август една от големите търговски вериги - "Walmart" също подаде заявка за патент, позволяващ създаването на криптовалута. Тя може да бъде вързана за американския долар и да е достъпна само за отделни търговци и партньори.

"Facebook" също разработва криптовалутата Libra. До края на 2019 г. ще приключи тестването и се очаква тя да бъде пусната на глобално ниво в началото на 2020 г. Предполага се, че криптовалутата ще се ползва за заплащане на стоки и услуги, както и за парични преводи, допълва БГНЕС.

Споделяне

Още от Бизнес