Телеком Аустрия пуска облигации, за да финансира сделката за МобилТел

Най-голямата австрийска телекомуникационна групировка Телеком Аустрия ще продаде облигации на стойност до 1 млрд. евро, за да финансира изкупуването на българския мобилен оператор МобилТел. Това съобщава в късното си вчерашно електронно издание в. Файненшъл таймс, предаде БТА.

С приходите от облигационната емисия, която ще бъде втора за Телеком Аустрия и една от най-големите към днешна дата в страната, компанията ще финансира отчасти изкупуването на МобилТел от международния консорциум, който придоби 40% от оператора миналата година. Останалата част от предложената от Телеком Аустрия сума от 1.6 млрд. евро ще бъде осигурена от капиталовия поток на компанията.

С продажбата на облигациите на австрийския телеком са натоварени банките Ей Би Ен Амро, Ситигруп и Леман Брадърс.

В края на ноември т.г. бе съобщено, че Телеком Аустрия е спечелил правото да купи най-големия оператор за мобилни комуникации в България МобилТел. Базираната във Виена компания може да упражни правото си да стане собственик на 100% от акциите на българския мобилен оператор до края на 2005 г.

Медиите коментираха, че Телеком Аустрия има свои филиали в Хърватия и Словения и от десет години търси начини да придобие и българския GSM-оператор, който в момента контролира около 70% от българския пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?