"Телеком Аустрия" сви финансовите си очаквания за 2013 г.

"Телеком Аустрия Груп" (Telekom Austria Group), част от която е българският оператор "Мобилтел", обяви във вторник, че ограничава финансовите си перспективи за предстоящата 2013 г. Причините за свиването на очакванията за продължаващото за поредна година икономическа криза, засилване на конкуренцията на развитите мобилни пазари, затягане на регулаторните мерки и валетните рискове.

Затова телекомът е решил да ограничи очакванията си за приходи и капиталовите си разходи. За да компенсира негативните тенденции ТАГ смята да се фокусира върху клиентския сегмент от по-висок клас в развитите си мобилни пазари. Въпреки че това ще се отрази върху нормата на печалба в краткосрочен план, ръководството на групата смята, че тази стратегия ще осигури оптималната основа за бъдещо стабилизиране. Компанията също така ще отдели голямо внимание на ефективността на разходите във всички бизнес сегменти, за да намали негативните ефекти върху нормата на печалба. Ще продължи и да се залага на конвергенцията на услугите си. На развиващите се пазари "Телеком Аустрия" Group очаква да продължат положителните тенденции за засилено търсене на смартфони и решения за мобилен шилоколентов интернет, допълват от компанията.

Така за 2013 г. ТАГ прогнозира приходи от приблизително 4.1 милиарда евро. Капиталовите разходи, които не включват инвестиции за лицензии и придобиване на честоти, както и придобиване на нови компании, се планира да са 700 млн. евро, а планираният дивидент остава 5 евроцента за акция, както бе и през 2012 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?