Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Телеком-регулаторът нарушавал процедурите за обществени поръчки

1 коментар

В работата си през 2008 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е допускала нарушения при провеждането на обществените поръчки, пропуски в утвърждаването на представителните разходи, не е застраховала държавното имущество, нямала е системи за управление на риска в дейността си, не е ползвала закупени станции за радиомониторинг за 4.6 млн. лв.

Това са част от констатациите в доклад на Сметната палата за резултатите от одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на КРС в периода 1 януари – 31 декември 2008 г., оповестен в сряда. Председател на комисията тогава и сега е Веселин Божков.

При обявяването на някои обществени поръчки КРС не е определяла минимални изисквания за икономическо и финансово състояние, технически възможности и квалификация на кандидатите, пише в доклада. Ограничавано е участието на кандидати или участници с изискване да са регистрирани като търговци по Търговския закон. Някои от комисиите за разглеждане, оценка и класиране на офертите не са спазвали заложените срокове.

Друго нарушение е възлагане на обществена поръчка на фирма, която въобще не е участвала в процедура и не е определена за изпълнител. Освен това КРС сключвала договори за възлагане на обществени поръчки, позволяващи изменение на условията по контрактите, въпреки нормативната забрана за това.

Процедурите за обществените поръчки основно са извършвани през второто полугодие на 2008 г., което довело до нерегулярно усвояване на средствата за капиталови разходи и прехвърлянето на част от тях за 2009 г.

Липсата на планиране, несвоевременното стартиране и провеждане на процедури е причина за свободно възлагане на поръчки за идентични дейности в периода между изтичане срока на изпълнение по предходен договор и сключването на нов договор след проведена процедура за това, посочват одиторите.

Не са били създадени и процедури за мониторинг и текущ контрол, които да гарантират законосъобразността на сключените договори и тяхното изпълнение.

В доклада пише още, че КРС е допуснала в някои случаи представителните и протоколните разходи да бъдат утвърждавани и изплащани без мотивиран доклад от съответния директор на дирекция или главен секретар, който да описва мероприятието, вида на протоколния подарък и предназначението, както и да обосновава необходимостта от съответния разход.

Въпреки създадената и приета вътрешна уредба за счетоводна отчетност, от КРС не е упражнен ефективен контрол по изпълнение на същата, което е причина за допуснатите пропуски, обръщат внимание от Сметната палата..

Комисията също така не е направила преоценка на всички дълготрайни материални активи, каквито са били изискванията, а само на административната им сграда на ул. “Гурко“ в столицата, както и на имот на бул. “Шипченски проход“ и на сгради в местността “Джанавара“ във Варна и в бургаското село Брястовец.

За 2008 г. имуществото, публична държавна собственост, не е било застраховано.

Регулаторът не е изготвил и утвърдил длъжностните характеристики на всички свои служители, а ръководството не е предприело необходимите действия за оценка и управление на риска, както и намаляването му до приемливо ниво, се посочва в документа.

Обект на критики от страна на одиторите е и това, че комисията не е въвела в експлоатация четири стационарни станции за радиомониторинг, закупени за 4 664 055 лв.

Забележки са отправени и заради това, че не е регистриран и не е уреден статутът на Фонда за компенсиране на универсалната услуга, в който се набират средства за въпросната цел.

От одитната институция дават на шефа на КРС тримесечен срок да предприеме действия за отстраняване на описаните нередности и да докладва за това в Сметната палата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. 07
    #1

    ..

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.