Телекомите ще посочват изходящия и входящия роуминг в сметката

Телекомите ще посочват изходящия и входящия роуминг в сметката

Регламентът за поевтиняване на цените на роуминга, одобрен от Европейския парламент в сряда, предвижда мобилните оператори да се задължат да отбелязват в сметките на клиентите си "персонализирана ценова информация за цените на дребно" за изходящите и входящи роуминг обаждания.
Гласувайки компромисното споразумение със Съвета на министрите евродепутатите договориха да се направи необходимото за намаляване на цените на роуминга до летните отпуски.

Според Европейската комисия, цените на роуминга за потребители надхвърлят в някои случай до пет пъти разходите на операторите за тази услуга. В момента тарифите за роуминг  в различните държави-членки на ЕС варират от 58 евроцента до 5 евро на минута. Засегнати от високите цени през миналата година са били 147 милиона души.

Максималната цена на дребно (без ДДС) за регулирани роуминг обаждания ще бъде 49 евроцента на минута за направени обаждания и 24 евроцента за получени повиквания. Цената за изходящи повиквания ще намалява автоматично с по три цента на година като максималната такса за входящи обаждания ще намалее с два цента след първата година и три цента след втората година.

Операторите ще имат на разположение един месец след влизане в сила на регламента да осигурят на абонатите си евротарифата (или друга роуминг тарифа). След това потребителят в срок от два месеца ще трябва да реши дали да се включи към новата тарифа. От момента, в който потребителят направи такъв избор, операторът ще трябва в рамките на месец да активира новата тарифа. След два месеца всички потребители, които не са избрали никоя тарифа, автоматично ще бъдат превключени към единната тарифа на ЕС.

Текстът на новия регламент трябва да бъде одобрен и от Съвета на министрите по телекомуникациите на държавите-членки,след което да се подпише от  ЕП и ЕС и 24 часа по-късно  ще влезе в сила.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?