"Теленор" смята да направи "Глобул" номер 1 на пазара

Интернет и преносът на данни във фокуса на новия собственик, но с поглед и към мобилните финансови услуги

Кйел-Мортен Йонсен представя плановете на "Теленор" в България

Норвежката компания “Теленор“, която наскоро придоби “Глобул“ и "Германос", се прицели в първата позиция на българския телекомуникационен пазар, която по традиция се държи от първия по време мобилен оператор у нас “Мобилтел“. Това стана ясно в сряда при официалното представяне в София на намеренията на “Теленор“ в България.

 

Сделката с гръцката компания ОТЕ за българските активи срещу 717 млн. евро бе обявена преди десетина дни, но в следващите няколко месеца абонатите на “Глобул“ и клиентите на "Германос" няма да усетят промяна, защото трябва да приключи одобрението на продажбата от европейските и българските регулаторни органи и прехвърлянето на акциите. Това се очаква да стане през третото тримесечие на 2013 г.

 

Междувременно “Теленор“ ще направи преглед на сегашната стратегия за развитие и мениджмънт на “Глобул“, за да се реши какво в повече да се даде на клиентите. От компанията не се ангажираха с конкретни услуги, които ще развиват, но вицепрезидентът и директор за Европа Кйел-Мортен Йонсен заяви, че “сме готови да инвестираме в развитието, качеството и сигурността на мрежата, но също така и да споделяме ресурсите си“.

 

Теленор“ ще се съсредоточи върху мобилния пренос на данни, където е големият потенциал за ръст на “Глобул“, посочи Йонсен. Той допълни, че за норвежката компания България е важен растящ пазар и “пасва отлично на намеренията ни в региона“.

 

Купувачът на втория по големина у нас телеком притежава сходни активи в Унгария, Сърбия и Черна гора. “Теленор“ работи общо на 11 пазара, сред които освен Норвегия, са Дания, Русия, Австрия, Германия, Украйна, Тайланд, Бангладеш, Пакистан и др. Неговите клиенти са близо 150 млн.

 

Йонсен обясни, че “Теленор“ тепърва ще проучва дали да залага в развитието на цифрова телевизия, което досега не бе приоритет на “Глобул“, за разлика от двамата му конкуренти – Мтел и “Виваком“. Телекомът обаче смята да проучи възможностите за предоставянето на мобилни финансови услуги на българския пазар, какъвто опит има в Пакистан.

 

Новият собственик заяви, че все още не стои на дневен ред смяната на името на търговската марка “Глобул“, логото и цветовете или слогана на телекома. “Не очаквайте засега решения в тази посока“, каза Йонсен. От думите му стана ясно, че компанията ще заложи на достъпността на услугите си, така че да стане предпочитаният оператор в страната.

 

Ще се възползваме от опита си в телекомуникациите, присъствието си в региона и знанията на служителите ни, за да предоставим най-добрите услуги на нашите клиенти и да подобрим позицията си на пазара“, каза Йонсен.

 

От самото си възникване на българския пазар през 2001 г., печелейки втория GSM-лиценз, “Глобул“ стои след МТел и днес има 36 на сто пазарен дял и 4.5 млн. клиенти. Третата позиция е за “Виваком“, а от януари 2013 г. лиценз за мобилни услуги получи и сателитният оператор “Булсатком“.

 

В региона сме дългосрочно и “Глобул“ е ключов оператор за нас“, добави вицепрезидентът на “Теленор“. Той обеща, че “внимателно ще наблюдаваме и изслушваме нуждите на нашите клиенти и ще оптимизираме предложенията си за тях“.

 

Новият собственик на Глобул“ и “Германос“ е деветият по големина телеком в световен мащаб и за миналата година е реализирал приходи от 105 млрд. норвежки крони, което е около 14 млрд. евро. През 2012 г. “Глобул“ и “Германос България“ имат постъпления от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 милиона евро.

 

За първото тримесечие на 2013 г. обаче “Глобул“ и “Германос“ отчитат спад в общите си приходи с 14.4 процента спрямо същия период на миналата година, сочат финансовите резултати на двете дружества, които бяха обявени по-късно в сряда. Постъпленията им са спаднали от 96.7 млн. евро през първите три месеца на 2012 г. до 82.6 млн. евро сега. Съответно печалбата за периода преди данъци, лихви и амортизации е намаляла с 22 на сто от 33.7 млн. евро на 26.3 млн. евро.

 

При “Глобул“ отчетеният спад от 20.5 на сто в приходите от услуги се дължи основно на наложеното от Комисията за регулиране на съобщенията намаление на цените за вход в другите телекомуникационни мрежи. Цените за терминиране бяха свалени веднъж от 1 юли 2012 г. и втори път – от 1 януари 2013 г. Отражение върху постъпленията е дала и промяната в счетоводните политики на компанията.

 

Клиентите на телекома обаче са се увеличили с 4.5% през първото тримесечие на 2013 г. и вече са почти 4.6 милиона. Подписалите абонаментен план са се увеличили със 7 процента и вече са 63 на сто от потребителите на “Глобул“, ръстът при предплатените услуги е 0.6 на сто. Дружеството вече може да се похвали с почти 230 хил. абоната на фиксирани услуги и близо двоен ръст на ползващите услугите за мобилен пренос на данни.

 

Средното месечно потребление на абонат продължава да расте, достигайки 153 минути или с 0.3% повече от първото тримесечие на 2012 г., но средният приход от потребител е намалял с около 24% до 10.40 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?