Телепатите от Кремъл

Или как чекистите сканираха мозъка на Мадлин Олбрайт

Телепатите от Кремъл

Руските власти често използват за политическите си цели съчинени цитати, които уж били направени от чуждестранните политици, пише германския вестник "Зюдойче цайтунг".

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев изобщо не е разговорлив човек. Неговата отговорност е защитата на държавата. Затова той рядко дава интервюта и предпочита да общува зад затворени врати с армейските генерали, служителите на спецслужбите и с президента. Но откакто този понеделник той направи изключение и разказа в интервю за вестник "Комерсант" за заплахите, надвиснали над Русия, във въздуха веднага увиснаха два въпроса: кой е измислил тези заплахи и той самият вярва ли в тях.

В интервюто Парушев заяви, че американците "много биха искали Русия да я няма изобщо. Като страна". Американците, по думите на бившия служител на КГБ, смятат, че Русия притежава огромните богатства "незаконно и незаслужено, защото тя, според тях, не ги ползва както трябва". В подкрепа на думите си Парушев цитира бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, че "Русия не трябва да принадлежи нито на Далечния Изток, нито на Сибир".

Всъщност, подчертава "Зюдойче цайтунг", доказателства, че Олбрайт е направила подобно изказване, не съществуват. Бившият държавен секретар сама многократно е опровергавала това. Въпреки това, този мит упорито се тиражира. Нещо повече: на 22 декември 2006 г. в "Росийская газета" беше публикувана статия "Чекистите сканираха мислите на Олбрайт". В нея човек, представящ се за генерал-майор от Федералната служба за охрана (ФСБ), управляващ специално подразделение, което се занимавало с тайните на подсъзнанието, разказва, че веднъж спецподразделението осъществило "сеанс на включване към мислите на държавния секретар Олбрайт" и открило в мислите ѝ патологична ненавист към славяните.

Съществуват и други примери за това, че руските спецслужби използват измислени цитати за манипулация на общественото мнение, продължава изданието. Така, в самото начало на конфликта в Украйна, в интернет циркулираше цитат, приписван на германския канцлер Ото фон Бисмарк. "Могъществото на Русия може да бъде подкопано само с отделянето на Украйна от нея... необходимо е не само да се откъсне, но и да се противопостави Украйна на Русия, да се насъскат двете части на единния народ и да се наблюдава, как брат ще убива брата", бил казал Бисмарк.

В действителност, както отбелязват германските експерти, изучаващи наследството на Бисмарк, "канцлерът никога не е правил подобни изказвания". Още повече, подобни заявления изобщо не отговарят на възгледите на канцлера, казват служителите на Фонда Ото фон Бисмарк.

Ген.-майор Борис Ратников от ФСО, който е отговарял за специалното подразделение, занимаващо се с тайните на подсъзнанието, коментира тази седмица пред Би Би Си, че не е приписвал на Олбрайт конкретно намерение за завземане на Сибир.

"Това не е станало при мен, тя някъде другаде е говорила, а преди нея още Тачър е говорила за това. Просто смисълът е такъв - да, тя така и се отнасяше", заяви той.

В интервю за "Росийская газета", публикувано в сряда, Ратников заявява, че няма нищо парадоксално в това органите по сигурността да се занимават с окултизъм.

Споделяне

Още от Свят