Телевизия "Би Ай Ти" е с нов собственик

Новият собственик на телевизия "Би Ай Ти" Мирослав Янев

Българските емигранти в САЩ братята Павел и Румен Вълневи са продали телевизията си "Би Ай Ти" (BiT), която стартира на 14 септември  2015 г. Това обявиха те в обръщение до зрителите на канала без да съобщават кой е новият собственик.

Според в.“24 часа“ това е телевизионният продуцент Мирослав Янев, който е работил по форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той е изпълнителен директор на продуцентската компания "МедияПро Ентъртаймънт", която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises).

Телевизия "Би Ай Ти" беше насочена към българската емигрантска общност в САЩ и останалите държави по света. Студиата на телевизията са в Чикаго и в София. Водещ на централните новини е Ралица Василева, която дълги години работи за "Си Ен Ен". Основен консултант на проекта е Нери Терзиева, бивш директор на Ефир 2 на БНТ и прессекретар на президента Петър Стоянов.

Новият собственик не е обявил публично намеренията си. Очаква се това да стане след финализирането на сделката.

 В обръщението си към зрителите Павел Вълнев казва, че се разделя с телевизията с тъга.

"За малко повече от две години тук срещнах хора, които биха били гордост за всяка световна медия – и журналисти, и зрители. И тъй като нямам друг бизнес в България, не познавам политиците ѝ, освен тези, които са гостували в Чикаго, преживявам раздялата като прощаване с чиста мечта", казва Вълнев.

Той добавя, че мечтите трудно се управляват отдалече, дори когато са оставени да се реят свободно на пазарния вятър.

"А пазарът в България е особен – телевизионният е съсредоточен в мейнстрийма, а рекламата е насочена натам. Ако съдя по ситуацията в САЩ, където живея, а и в Европа, за кратко време и тук ще се установи, че малките медии са задължителна част от избора на гражданите. Те дават глас на хората извън статуквото, носят плурализъм и демокрация", смята Вълнев.

Той посочва, че винаги е правил разлика между икономическата част на медията и нейното съдържаниеи никога не се е месил в съдържаниетона медията.

"Нещо повече – винаги съм опазвал медията от външна намеса – политическа или икономическа. Затова хората на Би Ай са свободни. Новият собственик няма да сгреши, ако уважи и съхрани свободата и независимостта на екипа. Може би този е начинът България отново да се изкачи нагоре по скалата на свободата и независимостта на медиите. Трудно е, но не и невъзможно. Показва го кратката история на БИТ досега. Никоя друга телевизия, тук и по света, не е заемала челно място по доверие на аудиторията само за две години", посочва Вълнев.

Споделяне

Още от Бизнес