Телевизията на БСП клейми ваксината на AstraZeneca, докато Нинова лобира за СпутникV

Телевизията на БСП "Българска свободна телевизия" (БСТВ) излъчва шокиращ репортаж с подвеждащи внушения, че ваксината на AstraZeneca е опасна, докато партийният лидер Корнелия Нинова лобира в парламента за вноса на руската ваксина СпутникV. Репортажът, озаглавен "Опасна ли е ваксината? Информация от Изпълнителната агенция по лекарствата" е с дата 25 февруари и все още стои на видно място в сайта на БСТВ. Още първите секунди от него са плашещи: "Стряскащи факти излизат наяве след публикуван документ от Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерството на здравеопазването за ваксината AstraZeneca. Както вече ви запознахме преди дни с подробни репортажи - у нас не са правени проучвания и изследвания на ваксините срещу коронавирус, най-вече за масовата, която се поставя – AstraZeneca".

Внушава се, че "стряскащите факти" се съдържат в публикуваната официална листовка на продукта, в която, както и при останалите ваксини, са описани възможните нежелани реакции. Твърдението, че у нас не са правени проучвания на ваксината, от което следва, че тя е непроверена и съответно - опасна, е несъстоятелно.

Принципно няма практика всяка нова ваксина да се проучва във всички държави, където впоследствие се прилага. Специално при AstraZeneca подобни проучвания са правени в ограничен брой страни, в които се проведени клиничните изпитания: Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка. На базата на данните от тези клинични проучвания, които са показали безопасност и ефективност, ваксината е разрешена в Европа.

Репортажът твърди още, че "от пълната информация за тази ваксина, която Изпълнителната агенция по лекарствата и МЗ публикува официално едва в началото на този месец, става ясно, че препаратът "не само има букет от странични реакции, но на практика се тества в момента".

Тук подвеждащите моменти са няколко:

Първо, листовката е качена едва в началото на февруари, защото тогава ваксината получи европейско одобрение и бе разрешена за ползване, включително и у нас.

Второ: това, че препаратът има "букет от странични реакции" е валидно за всеки лекарствен продукт, в това число и останалите одобрени ваксини срещу Covid-19 и те са ясно упоменати в листовката.

Трето: това, че на практика ваксината се тества в момента, също е подвеждащо, тъй като и трите разрешени от регулатора на ЕС ваксини (Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca) са разрешени под условие и данните за тях продължават да се мониторират от регулаторните органи.

Друга заблуждаваща интерпретация в материала е, че "изобщо не са провеждани проучвания за канцерогенност". Т.е. потенциалният риск , ваксината на AstraZeneca да стане причина за онкологични заболявания на този етап е въпрос на късмет". В листовката се казва: "Не се очаква компонентите на ваксината да имат генотоксичен потенциал", което означава, че няма основания да се смята такова нещо и изобщо не е равносилно на това да е "въпрос на късмет".

След това се изрежда дълъг списък от възможните нежелани реакции от листовката. Съобщава се, "над 30 000 ваксинации срещу коронавирус са направени през последните 4 дни, а голяма част от приели спасителните дози се оплакват от тежки странични ефекти. Повечето дори не подозират за възможните нежелани реакции".

Не се упоменава какво се има предвид под "тежки странични ефекти", но официалните данни са за проявата на най-честите възможни реакции като повишена температура и грипоподобни симптоми.

Внушенията срещу конкретната ваксина се правят въпреки, че тя, както и останалите 2 ваксини – на Pfizer/BioNtech и Moderna, са получили разрешение в ЕС след заключението, че са безопасни и ефективни.

Същевременно на 26 февруари лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе в Народното събрание проект на решение българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина Спутник V

Нинова се мотивира, че у нас има много желаещи да се ваксинират, а ваксините не стигат. Предложението ще бъде гледано тази седмица в НС, първо от парламентарната здравна комисия, но управляващите вече се обявиха срещу него. Официалната теза на властите е, че ще допуснат руската ваксина у нас, само ако тя получи одобрение за ползване в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това обаче няма изглед да стане скоро, тъй като Спутник V още няма подадени документи за преглед в ЕМА. България може да я разреши за ползване у нас и без европейско разрешение, ако руската страна подаде документи. Тогава обаче българският регулатор ИАЛ ще трябва да извърши оценка на нейната ефективност и безопасност, а е съмнително, че ИАЛ има капацитет за това.

Въпреки това, за руската ваксина БСП априори приема, че е ефективна и безопасна и настоява да бъде ползвана у нас, въпреки че няма одобрение от европейския регулаторен орган и няма налична листовка.

Извод: Изнесените в репортажа на БСТВ твърдения, че ваксината на AstraZeneca е опасна, са неверни.

Споделяне
Вярно или не?

Добре дошли във FACT CHECK – зоната за проверка на фактите, изобличаване на неистините и дисекция на полуистините, изричани в публичния дебат. Тук намират място публични изказвания и твърдения, които са значими и важни за обществото, попадайки в обхвата на приоритетните теми, отчетени от авторитетни социологически агенции. Най-често това са изказвания и твърдения на представители на трите основни власти плюс медиите, но не само те.

Целта не е да хванем някого в лъжа и да го посочим с пръст, а да подобрим качеството и отговорността на публичния дебат, което означава дезинформацията бъде пресечена при нейния източник. В днешно време политиците рядко си позволяват откровени лъжи; тяхната "специализация" са полуистините, подвеждащите данни и факти, които да ги представят в най-добра светлина. Като издирваме и представяме фактите такива, каквито са, разсейваме димната завеса и даваме възможност на хората сами да си правят изводи.

Първата в българското медийно пространство платформа "FACT CHECK" стартира през септември 2016 г. с финансовата подкрепа на Институт "Отворено общество" – София за период от седем месеца.

Високият обществен интерес към този вид коректив на "публичното говорене" е причината да продължим рубриката.

Публикуваме анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии.

Анализите са безпристрастни, основават се на прозрачно извършени проверки, базирани главно на публични източници. В случай, че се докажат допуснати неточности в публикациите, те се коригират и се публикува коригирана версия, в съответствие с методологията на работа.

Повече за идеята на проекта - ТУК

Метод за селекция на изказванията, обект на анализ и оценка в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Модел на анализ и оценка на публичните изказвания в платформата "FACT CHECK" - ТУК

Кодекс на принципите - ТУК

Още по темата

Още от Вярно или не?

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?