Телевизията в Афганистан се отказа да показва жени - певици

Държавната телевизия в Афганистан се отказа от решението си да показва жени - певици, като каза, че страната още не е готова за такива програми, предаде Би Би Си.

Това стана четири дни след първата поява на жена по телевизията от 1992 г. насам, когато в понеделник бе излъчена песен на популярната певица Салма.

Програмният директор на държавната телевизия Азизулах Арианфар обаче каза пред АФП, че "сегашните обстоятелства не са подходящи за излъчване на жени - певици".

Решението за отмяна на решението дойде след като върховният съд се оплака пред правителството.

Арианфар отрече медията да е получавала писмо от съда с искане да се спре излъчването на такива програми и каза, че до този момент по въпроса няма взето официално становище.

Той обаче допълни, че подобни програми няма да бъдат показвани "поне засега".

Ние знаехме, че подобно действие може да е твърде прибързано и че не е приемливо за много консервативни кръгове, които имат силно влияние в страната, каза програмният директор.

Върховният съд, доминиран от консервативно настроени бивши муджахидински бойци, често обвинява медиите в страната за нарушаване на ислямските принципи.

В понеделник вечерта бе излъчен стар запис на Салма, която изпя балада за бежанец. Тя носеше само ислямска забрадка, вместо традиционната за афганистанските жени бурджа.

Излъченият запис беше знак за последните усилия за либерализация в страната на умерената администрация на президента Хамид Карзай.

Върховният съд реагира гневно, а заместник - върховният съдия каза: "Това трябва да спре. Ние сме против това жените въобще да пеят и танцуват".

Министърът по женските проблеми Хабиба Сураби обаче протестира: "Върховният съд се меси в теми, които не са негова работа, те искат да наложат на хората своята визия. Аз не видях нищо неислямско в записа на Салма. Тя просто седеше вежливо и пееше".

Жени - певици не са показвани по държавната телевизия от 1992 г., когато муджахидините свалиха комунистическото правителство на президента Наджибулах.

Когато талибаните дойдоха на власт през 1996-та, забраниха телевизията въобще.

След свалянето на талибанския режим преди две години жените постепенно започнаха да придобиват по-висок статут.

Последната Лоя джигра - Великото събрание, прие нова конституция, която дава равни права на жените.

От 2002 г. насам има жени - говорителки, които представят телевизионните новини.

В Афганистан се показват в изобилие индийски филми, има и кабелна телевизия, които са силно критикувани от твърдолинейните ислямисти.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?