mediapool.bg Ти си това, което четеш
Шефът на Агенцията за хората с увреждания предлага

ТЕЛК да отпадне като “универсален ключ“ за привилегии

12:33 | 24 август 2011 | 0 коментара

Движението на ТЕЛК като "универсален ключ" към ползването на най-различни привилегии трябва да бъде премахнато, каза изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски пред БТА в сряда. Коментарът му е по повод предложението на синдикатите Трудовите експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да преминат от здравното министерство към социалното. 

Проблемите с ТЕЛК са като проблемите на цялата здравна система - всичко е въпрос на информация и на контрол, посочи Коралски. Според него точният брой на българите с увреждания ще стане ясен, когато стане готова информационната система през октомври 2012 г.

"Едва когато електронните досиета на хората с увреждания станат факт, ще се прекрати възможността за появата "отникъде" на хора с много тежко заболяване", коментира шефът на Агенцията за хората с увреждания. Всяка инвалидност има предистория и наличието на информационна система веднага ще позволи да се проследи всеки конкретен случай - има разлика дали инвалидността е вследствие на катастрофа или на заболяване например, посочи той.

Според него е крайно време състоянието на хората с увреждания да са оценява от много повече специалисти с оглед интеграцията им. Именно тогава случаите на "промъкнали" се в системата ще намалеят, посочи Коралски. Според него обаче не бива да се хиперболизира броят на хората, които по някакъв начин са се сдобили с решение на ТЕЛК, без да имат право.

Винаги при интерес, има желание за заобикаляне на закона или ползване на привилегии, но трябва да бъдем много внимателни, когато отправяме квалификации, тъй като това са хора, които достатъчно са изстрадали и ако започнем да ги сочим с пръст като виновни за бедите на обществото, нещата няма да се оправят, смята Коралски.

Цифрата 700 хил. хора с увреждания, оповестена от Българската стопанска камара, е само част от айсберга, коментира Коралски. По думите му, ако се използва средният процент за хората с увреждания в Европа, който е около 16 процента, спрямо българското население от 7.5 млн. души, то хората с увреждания у нас са около 1.2 млн. души.

Около 250 хиляди души са хората в трудоспособна възраст с увреждания, около 20 хиляди от тях са заети, съобщи Коралски. Агенцията за хората с увреждания подпомага специализираните предприятия за хората с увреждания и частния бизнес. Подкрепяме и работодатели, които наемат хора с увреждания, както и адаптирането на културни спортни и исторически обекти с национално значение, посочи шефът на агенцията. 

Още по темата
Още от България