Темата "Алексей Петров" се използва за политически сметки

Темата "Алексей Петров" се използва за политически сметки

Много хора се опитват да трупат рейтинг от процеса срещу Алексей Петров и реализират свои политически сметки покрай това, заяви в петък пред бТВ бившият вътрешен министър от кабинета на СДС Емануил Йорданов. Преди ден той бе изслушан от парламентарната комисия за контрол на ДАНС, която проучва какво е вършил Алексей Петров като офицер под прикритие в службите.

След заседанието окончателно стана ясно, че Петров е бил назначен в НСС със заповед на Йорданов по предложение на тогавашния шеф на службата Атанас Атанасов. По неофициална информация на Mediapool намерението е било Алексей Петров да бъде използван заради добрите му връзки с посланика на важна близкоизточна държава.

Емануил Йорданов коментира, че председателят на комисията за ДАНС Волен Сидеров ("Атака") "до голяма степен не е запознат с дейността на МВР и ДАНС". По думите му лидерът на "Атака" е сред хората, използващи темата за политически цели и си позволява волности при ръководенето на комисията си.

Йорданов даде пример с това, че комисията няма право да изслушва хора, които не са свързани с институциите, какъвто е неговият случай. Той добави, че все пак е отишъл от уважение към Народното събрание.

"Самият Волен Сидеров в едно интервю беше казал - ще направим изслушвания на тези, тези и тези лица, с което ще бъдат ударени близки на Иван Костов. Всичко хубаво, обаче аз нямам претенциите да съм близък на Иван Костов. Аз просто съм бил един от министрите в правителството, ръководено от Иван Костов. И в случая, когато говорим за нещо, за което той дори не е знаел, няма как да бъде ударен", каза Йорданов.

"Прави ми впечатление, че аз съм един от малкото хора, които се появяват пред камери и отговарят на въпроси. Много други ги няма и мълчат", коментира той.

Бившият министър припомни, че Петров е работил в НСС от лятото на 2001 г. до 2009 г., когато бе уволнен като съветник на шефа на ДАНС. Самият Йорданов го назначава през пролетта на 2001 г., а два месеца и половина по-късно идват изборите, след които на напуска ведомството.

Според него Алексей Петров е можело да бъде полезен на държавата и това е зависело основно от начина, по който е бил ръководен. Бившият вътрешен министър припомни, че самият главен прокурор Борис Велчев е останал доволен от работата си със служителя на ДАНС.

"Още е рано да се говори дали назначението му е било грешка. Все пак ние сме правова държава, има презумпция за невиновност, която е заложена, първо, в конституцията и после в Наказателно-процесуалния кодекс. Никой към този момент не знае какво е точно обвинението към него и на какви доказателства е обосновано", обясни Йорданов.

Бившият вътрешен министър заяви, че не може да говори конкретно за Петров и насочи вниманието към хората, които директно са го ръководили.

Споделяне

Още по темата

Още от България