Тематична коалиция БСП-ГЕРБ срещу ДПС-"Атака" за изборния референдум

След блокажа в правната комисия, въпросът за задължителното гласуване ще се решава от НС

Тематична коалиция БСП-ГЕРБ срещу ДПС-"Атака" за изборния референдум

Предстоящите предсрочни избори най-вероятно ще бъдат съчетани с референдум за промяна на изборните правила. След като управляващата коалиция БСП - ДПС отхвърли през февруари инициативата на президента Росен Плевнелиев, новата тематична коалиция ГЕРБ – БСП има всички шансове да я прокара в парламента при новата политическа конюнктура, която пролича ясно на заседанието на правната комисия в сряда.

 

Миналата седмица, след като ДПС произнесе "присъда" на правителството, изразявайки "предпочитание" за избори до края на годината, лидерът на БСП отвърна на удара с искане да се въведе задължително гласуване, за което се смята, че ще намали относителната политическа тежест на ДПС.

 

Така БСП се оказа в един лагер с ГЕРБ, които от миналата година настояват за задължително гласуване и това предложение залегна в инициативата на президента, която предвижда гражданите да се произнесат и по въпроса за електронно и мажоритарно гласуване.

 

След като парламентът отряза искането на президента за референдум заедно с евроизборите, инициативен комитет начело с проф. Георги Близнашки събра подписка в негова подкрепа. ГРАО обаче обяви, че част от подписите са невалидни и председателят на парламента Михаил Миков каза, че депутатите няма да се занимават с искането.

 

Сега исканията и на президента, и на комитета, бяха обсъдени в правната комисия, която не успя нито да ги одобри, нито да ги отхвърли.

 

С гласовете на БСП и ГЕРБ депутатите отхвърлиха проекторешение, направено от ДПС и подкрепено от "Атака", да не се провежда референдум, внесен от инициативен комитет с над 463 хиляди валидни подписа.


Ситуацията се усложни още повече, след като основните поддръжници на задължителното гласуване ГЕРБ и БСП влязоха в принципно несъгласие за начина на формулиране на решение на комисията. Янаки Стоилов от БСП настоя правната комисия да подложи на гласуване по отделно въпросите, формулирани в искането за провеждане на референдум. Стоилов обясни, че БСП на този етап поддържа само условието за задължителен вот, който обаче трябва да важи за гражданите на територията на страната, но не и за тези в чужбина. Аргументът е, че държавата не може да осигури изборни секции за всички наши сънародници.

От ГЕРБ обаче поискаха обединяване на въпросите за задължителното и за електронното гласуване, като с това те смятат, че ще се удовлетвори искането за задължително гласуване.

Предложението на БСП подкрепи "Атака", а предложението на ГЕРБ отпадна с гласовете на ДПС, които отхвърлят като цяло референдума.


В крайна сметка Янаки Стоилов настоя комисията да не излиза с решение и то да бъде взето в четвъртък от Народното събрание. БСП ще настоява за отделно гласуване на въпросите за промените в изборното законодателство.

Предложените въпроси са за мажоритарен избор на част от депутатите, задължително гласуване и за дистанционно гласуване по електронен път.

В дебатите управляващите бяха разделени, четири месеца след като БСП отхвърли искането за допитване по същите въпроси, предложени от президента. Червените защитиха идеята за задължителен вот с аргумента, че избирателната активност намалява.

Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС отстояваха старата теза на партията си, че трите въпроса са несъстоятелни – първият не е достатъчно конкретен, вторият превръща правото на гражданите да гласуват в задължение, в противоречие с Конституцията, а по третия – електронното гласуване не дава гаранции, че тайната на вота ще бъде спазена. Казак все пак направи уговорката, че ако въпросът за мажоритарния вот е формулиран по-конкретно, той "няма проблем с него"

Комисията изслуша председателя на инициативния комитет проф. Георги Близнашки, който посочи, че ако е нужно, въпросът за мажоритарния вот може да бъде конкретизиран и предложи смесена система със 120 мажоритарно избрани и 120 пропорционално избрани депутати.

Според Близнашки все пак задължителното гласуване изисква промяна в Конституцията, тя обаче е в правомощията на парламента.

В крайна сметка дали НС ще гласува произвеждането на референдум ще стане ясно в четвъртък.

Междувременно председателят на парламента Михаил Миков покани президента Росен Плевнелиев да присъства в пленарната зала и да запознае народните представители с предложението си за провеждане на национален референдум, съобщиха от НС.


В писмото си Миков отбелязва важността на позицията на президентската институция по актуалния въпрос за произвеждането на такъв референдум.

Споделяне

Още по темата

Още от България