Теменужка Петкова е на ядрен форум в Москва

АЕЦ "Белене" и модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" във фокуса на разговорите й

Теменужка Петкова е на ядрен форум в Москва

Енергийният министър Теменужка Петкова ще проведе официални срещи в рамките на започналото в понеделник в Москва Девето международно изложение Атомекспо 2017, съобщиха от ведомството ѝ в понеделник. Ядреният форум ще продължи до 21 юни и в неговите рамки Петкова ще се срещне с Алексей Лихачов, шеф на руската държавна ядрена корпорация "Росатом", по чиято покана тя пътува до Москва.

По време на визитата си в Русия, която ще е втората в рамките на по-малко от три седмици след посещението в Санкт Петербург в началото на юни, Петкова ще се срещне и с Евгений Салков, генерален директор на дъщерната на "Росатом" компания "Русатом сервиз", която участва в процеса по удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй".

Петкова е придружавана от директора на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Петьо Иванов и други български представители.

За поканата към енергийния министър за участие във форума се разбра след срещата ѝ с посланика на Москва у нас Анатолий Макаров в края на май. Двамата тогава обсъдиха бъдещето на АЕЦ "Белене" и руските газови доставки в страната ни. Петкова заяви, че по време на атомното изложение в Москва биха могли да се обсъдят по-нататъшните отношения между България и Русия в сферата на ядрената енергетика.

Предишните издания на Атомекспо бяха пропускани от Петкова в стария ѝ мандат като енергиен министър, но не и от представителите на ядрената общност и БЕХ. Основната причина тя да не участва в тогавашните форуми бе воденото арбитражно дело между дъщерното на "Росатом" дружество "Атомстройекспорт" (ACE) и българската "Национална електрическа компания" (HEK) за неплатеното оборудване за строежа на АЕЦ "Белене". След като миналата година НЕК бе осъдена да плати 620 млн. евро на АСЕ от "Росатом" заявиха, че след като си получат парите са възможни всякакви разговори за бъдещето на АЕЦ "Белене". Сумата бе платена през декември 2016 г., а в момента Икономическият институт към БАН прави анализ дали страната ни се нуждае от нова ядрена мощност. Докладът се очаква през септември.

Стартът на ядреното изложение бе даден от Алексей Лихачов, който посочи, че за пръв път в него ще участват Судан, Етиопия, Колубмия и Шри Ланка. В последните години руската ядрена корпорация е съсредоточила фокуса си върху навлизането си на пазара в южноамерикански и африкански държави. По време на миналогодишни издания на Атомекспо редовно се подписват всякакви споразумения за сътрудничество със страни от тези два континента като обикновено формулата е за изграждане първо на учебно-изследователски центрове с опция за навлизане на руските ядрени технологии.

"Атомното енергопроизводство в световен мащаб продължава да расте. През 2016 г. то е нараснало до 10 гигавата електроенергия, което е двойно увеличение спрямо последните 25 години“, заяви в официалната си реч при откриването на изложението Агнета Ризинг, генерален директор на Световната ядрена асоциация. По думите ѝ, осигуряването на достъпна, надеждна и безопасна енергия е цел на ООН. Дългосрочните цели са ядрената енергетика на глобално ниво до 2050 г. тя да осигурява 25% от цялото енергопоризводство.

"Впечатляващо е, че днес тук в Москва „Росатом“ успява да привлече делегати от 64 страни“, каза още Ризинг.

Няма какво да се заблуждаваме - за намаляване изпускането на въглеродни газове в атмосферата ядрената енергия е една от основните опции, заяви в приветствената си реч председателят на Световната асоциация на ядрените операторите Жак Регалдо.Трябва да помним, че ядрената безопасност е основният ни приоритет. Наша задача е повишаването на стандартите за безопаснокст и това е основното условие за съществуването и развитието на ядрената енергетика, каза още Регалдо.

149 атомни реактора работят днес в света. 392 гигавата е общата установена ядрена мощност в момента, заяви на свой ред в словото си Михаил Чудаков – заместик генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). За последните 2 години в света са изградени и са в процес на изграждане 20 нови енергоблока. По думите на Чудаков, Русия е единствената страна, която има флот от ядрени ледоразбивачи и е сред трите страни в света, които активно разработват малки модулни реактори – като например РИТМ 200.

Щастлив съм, че днес в Москва сме привлекли повече от 6500 делегати от 650 различни компании. Близо 100 от тях имат представителни щандове на изложението, каза още Лихачов, след което представи на официалните си гости някои от щандовете на компании от структурата на "Росатом“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес