Теменужка Петкова е в болница с Covid след цял ден в парламента

Теменужка Петкова е в болница с Covid след цял ден в парламента

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова е в болница с положителна проба за коронавирус.

В четвъртък Петкова бе цял ден в пленарната зала и участваше в дебатите по отхвърлените компенсации за тока на бизнес потребители. После тя участва в първото заседание на енергийната комисия, а след това и на бюджетна, на които освен депутати, присъстваха и журналисти. Петкова твърди, че през цялото време се е чувствала добре.

Няколко часа след заседанията Петкова получила хипертонична криза и била откарана в болница, където, за да бъде приета ѝ бил направен тест за коронавирус, който се оказал положителен. След излизането на резултата, в петък сутринта от ГЕРБ са уведомили ръководството на парламента по време на председателския съвет, обясниха от партията пред Mediapool.

Сега се създава ситуация, подобна на тази с председателя на Народното събрание Никола Минчев, депутат от "Продължаваме промяната". Той даде положителна проба за Covid, след като изкара над 5 часа на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Като негови контактни лица бяха карантинирани държавният глава Румен Радев, премиерът Кирил Петков, вицепрмеирът Асен Василев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на отбраната Стефан Янев, председателите на парламентарните групи, както и други присъствали в залата.

ГЕРБ, със съдействието на националните медии, успя да превърне случая с Минчев в казус от национален мащаб, опитвайки се да го обвини, че е отишъл на КСНС, независимо, че е знаел, че е с Covid.

Съгласно действащите разпоредби за контактни се смятат хора, които са прекарали 15 или повече минути в затворено помещение с човек с потвърден резултат за Covid-19. Такъв е бил случаят при Минчев, както и сега при Петкова. Решението за контактните лица и карантинирането им се взима от РЗИ.

"Разбира се, че нейните колеги ще бъдат карантинирани - това е от РЗИ. Това искам да ви кажа и да поясня. Карантина се дава от регионалните здравни инспекции", каза лаконично министърът на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на въпрос защо колегите на Петкова в комисиите не се карантинирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?