Теменужка Петкова: Идеята за нова конституция показва, че чуваме хората

Теменужка Петкова, БГНЕС

"Идеята за нова Конституция показва, че чуваме хората – виждаме какъв е дневният ред и той е свързан с рестарт на системата", обясни енергийният министър Теменужка Петкова (ГЕРБ) в сряда пред бТВ.

Тя обясни, че проектът на ГЕРБ е само основа за водене на дебати. Протестите за оставката на правителството и главния прокурор продължават повече от месец и половина. ГЕРБ твърди, че отговарят на тези искания като правителството не подава оставка, но внася проект "нова конституция", който предвижда увеличаване на политическото влияние на главния прокурор.

"Първо ще проведем разговори с нашите коалиционни партньори (за конституция). Така е редно. След това всяка една от парламентарно представените политически сили е добре дошла за диалог. Ние сме отправили покани към всички. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени всички предложения", обясни Петкова.

Според нея в момента на страната е необходима стабилност, а такава не може да се осигури в условията на хаос.

"Все по-често си задавам въпроса – тези хора дават ли си сметка към какво тласкат държавата и има ли някой, който да поеме отговорността за това. Защото на фона на пандемията от Covid-19, икономическата криза, която се задава и безработицата – последното нещо, което е необходимо на България е да има хаос и юмруци", допълни тя.

Петкова допълни, че правителството е легитимно избрано, държавата е стабилна и предсрочни избори не са необходими. Тя беше категорична, че идеята за нова конституция не е опит за печелене на време от страна на кабинета.

Споделяне

Още от България