Теменужка Петкова обяви за епизодични високите борсови цени на тока

Призова предприятията да сключват двустранни договори за доставки и да сезират КЕВР при съмнения за манипулации

Теменужка Петкова обяви за епизодични високите борсови цени на тока

Ако има някакво напрежение с цените на електроенергията на свободния пазар, то е епизодично и е само на платформата за търговия за доставки на следващия ден. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в парламента в четвъртък, след като бе отменено насроченото заседание на комисията по енергетика за обсъждане на евентуални нови законодателни промени заради поредното недоволство на бизнеса от постигнатите много по-високи от европейските цени на тока на специализираната борса.

Удълженото пленарно заседание на Народното събрание доведе до отлагането на заседанието, но така и не стана ясно ще има ли ново такова или управляващите разчитат на това, че след като за 3 юли цената на електроенергията надхвърли 195 лв/МВтч в следващи два дни тя падна. При доставките за 4 юли постигната цена бе малко под 132 лв, а за количествата за петък – 5 юли, тя се свали до 114 лв. Закупените количества и в трите дни са с близки параметри и според борсови играчи предлагането на електроенергия е било сходно, но просто цените в офертите от четвъртък за петък са били по-ниски.

Може би всеки ден трябва да има заседание на енергийната комисия, за да се държат цените прилично, пошегуваха се представители на бизнеса, дошли да участват в несъстоялото се заседание.

Петкова, която също трябваше да чуе оплакванията на работодателите от високите цени на тока, обаче не видя проблем на самата борса, както и в поведението на държавните производители на електроенергия – НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", които са задължени от Европейската комисия да предлагат конкретни ежечасови квоти. От думите ѝ стана ясно, макар и тя да не посмя да го формулира по същия начин, че предприятията сами са си виновни за високите цени на борсата, тъй като не си осигуряват гарантирани доставки чрез двустранни договори за по-дълъг период от време на съответната платформа за търговия на борсата, а си купуват необходимата им енергия в сегмента "Ден напред".

"Българската независима енергийна борса" функционира като всяка друга в Европа – на базата на европейски правила. Това е пазарът - има две страни – търсене и предлагане. Такава е ситуацията. И това не са изключения и драматични събития, но, разбира се, много предприятия не са успели да си купят енергия по двустранни договори и отиват в "Ден напред". Ако има някакво напрежение, то е на тази платформа. То се създава епизодично. Там държавните производители търгуват своите квоти от 600 МВ на всеки час за ден напред. Тръгва се от цена 44 лв. и това е ангажиментът на държавните дружество. Всички свободни количества се предлагат на борсата, но държавните производители на електроенергия имат ангажимент и към пазара за бита", каза Петкова.

Тя все пак не си позволи директно да упрекне стопанските потребители, че не са си осигурили по-дългосрочно необходимата им енергия, но ги призова: "Нека малките предприятие да търсят покупка на електроенергия на база двустранни договори, защото им гарантира устойчиви цени. "Ден напред" е за нуждите по отношение на флуктуации и при необходимост от допълнително количества електроенергия - тогава да се купи".

В интерес на истината самите представители на бизнеса при подобно заседание през декември 2018 г., посветено на борсовите проблеми, си признаха, че част от индустриалците все още не могат добре да планират необходимите им количества ток за производството и не играят достатъчно адекватно на борсата.  

"За нас като правителство е важно да се осигурят условия, гарантиращи конкурентоспособност на бизнеса и за всеки проблем - и с най-малкото предприятие, трябва да се търси решение", каза още енергийният министър вчетвъртък.

По повод съмненията на работодателските организации за системни манипулации на борсовата търговия с ток, Петкова отбеляза още, че всеки, който разполага с данни за нарушение, може да сезира Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и тя да извърши проверка и да се произнесе по случай.

Досега обаче КЕВР не е оповестила публично резултатите от назначената в края на 2018 г. проверка по съмнения за борсови манипулации. Тогава бе обещано и държавните производители да започнат да пускат по-големи количества ток на борсата, за да задоволят търсенето, както и да има стандартизирани продукти за по-голяма предвидимост на цените и гарантиране на доставките. Стандартизирани продукти така и няма половин година  по-късно, а от сегашните думи на Петкова излиза дори, че държавните производители предлагат по-малко. Тогава тя каза, че те пускат 690 МВ и до края на януари количествата ще надхвърлят 700 МВ, а сега говори за 600 МВ.

Факт е, че проблемите в резки скокове на борсовите цени на тока продължават, независимо че именно в началото на юли влязоха в сила законовите изисквания и производители на ток с инсталирана мощност между 1 и 4 МВ също да продават енергията си на свободния пазар, а не НЕК да я купува.

Работодателите продължават да обвиняват основно НЕК, че предоставя достатъчно количества електроенергия и че прави нагласени търгове в сегмента за двустранните договори. Само преди месец те обявиха, че на пазара на ток има мафия и поискаха оставката на шефа на НЕК Петър Илиев. Тогава той отказа, но след това я подаде. Тя обаче не беше приета от собственика на ръководеното от него дружество – "Българския енергиен холдинг", в чийто борд на директорите е самият Илиев. Малко след това той нападна борсовия оператор, че правилата му не позволявали да се постигат адекватни цени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес