Теменужка Петкова видя как се полагат тръбите на "Турски поток"

Работата на кораба "Пионерски дух" бе представена в Чорлу, сн. МЕ

Българският и сръбският енергийни министри Теменужка Петкова и Александър Антич се запознаха в турския град Чорлу как се полагат тръбите за газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море от кораба "Пионерски дух", съобщиха от пресцентъра на българското енергийно ведомство в петък. Двата са били там по покана на руската газова компания "Газпром", която реализира проекта за доставка на руски газ за Турция и за Европа.

Първата тръба с годишен капацитет от 15.750 млрд. куб. м е готова, доста напреднала е и реализацията на втората, която се очаква да стига до България и да захранва Сърбия и евентуално планирания край Варна газов хъб "Балкан". В срещата е участвал и директорът на българския държавен оператор "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Един от водещите ни приоритети в областта на енергетиката е развитие на газопреносната инфраструктура на България. Целта ни е да запазим водещата роля на страната в областта на транспортирането и да развием търговията с природен газ“, казала Петкова на срещата.

"За да запазим стратегическата роля на България на газовата карта на Европа, последователно се изпълняват дейности по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителния център "Балкан“ на българска територия. Разглеждаме руския природен газ като един от източниците за захранване на хъба, включително и през инфраструктурата на „Турски поток“, посочила още министърката.

От ведомството допълват, че според данните от проведеното предпроектно проучване за хъб "Балкан“ предпочитан маршрут за реализацията на центъра е трасе, предвиждащо нов входен капацитет от Турция ("Турски поток").

Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други. Като основни източници за хъба се разглеждат руски природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от "Южния газов коридор" по Трансадриатическия и Трансанадолския газопроводи (ТАП и ТАНАП). Съществуващите и изграждащите се терминали за втечнен природен газ в Гърция и Турция биха могли да осигурят количества природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Египет и други, посочва се още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес