Температурите през февруари - от минус 15 до плюс 20 градуса

Температурите през февруари - от минус 15 до плюс 20 градуса

Топъл февруари обещават синоптиците. Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН е средната температура през месеца да бъде около и над нормата. Най-ниските температури ще достигнат минус 10 - минус 15 градуса, а най-високите ще бъдат между 15 и 20 градуса.

В първия ден на февруари в по-голямата част от страната температурите ще са между 7 и 12 градуса, в София 7-8 градуса.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета ще бъде от минус 1 до плюс 1 градус, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5 градуса, в планините – между минус 8 и минус 4 градуса.

Средната месечна сума на валежите през месеца в равнините ще бъде между 30 и 50 мм, в планините – между 40 и 70 мм, за Рило-Родопския масив и Странджа от 70 до 100 мм. Тази година се очаква сумата на валежите през месеца да бъде над нормата.

Обичайно за месеца, динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето, валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.

В началото на месеца ще се установи пренос на топли въздушни маси от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време. Ще има и периоди със значителна облачност, на места с превалявания, предимно от дъжд, но съществени валежи не се очакват.

Повишена вероятност за повече и по-значителни валежи има през втората половина на десетдневието, последвани от краткотрайно понижение на температурите и преминаване на дъжда в сняг. През първата половина от второто десетдневие ще е малко по-студено, но температурите ще са близки до обичайните. Очакват се чести превалявания предимно от сняг, а в южните и източните райони е възможно да са и от дъжд. През втората половина от десетдневието ще има повече дни без съществени валежи, но с по-ниски минимални температури.

В началото на третото десетдневие има вероятност за валежна обстановка, но впоследствие тенденцията е към затопляне и време без валежи.

Споделяне

Още от България