Температурни рекорди в Москва и Санкт Петербург

Температурни рекорди в Москва и Санкт Петербург

Жителите на Москва се чудят къде отиде зимата, след като най-високите температури за декември от 133 години насам лишиха руската столица от обичайното ѝ снежно покритие, предаде Ройтерс.

"Това не е нашата зима. Дошла е от някъде другаде", заяви пенсионерката Людмила Бирюкова.

Вчера в Москва термометърът показа 5,4 градуса по Целзий, подобрявайки рекорда за 18 декември от 5,3 градуса, поставен преди 133 години, съобщи руският Център за хидрометеорологични изследвания, цитиран от ТАСС.

Очакваше се тази нощ температурата в Москва да достигне 6 градуса, в период, когато по принцип снегът често покрива улиците и от сградите висят ледени шушулки, отбелязва Ройтерс. Последният път, когато температурата в руската столица на 18 декември е надхвърлила 5,3 градуса, е бил през 1886 г., съобщи Елена Восолюк от метеорологичния център ФОБОС.

Обичайната температура на въздуха на 18 декември е 6,2 градуса под нулата, според Центъра за хидрометеорологични изследвания.

Необикновено топлото време в Москва се дължи на атмосферен фронт от Атлантическия океан. На Нова година се очаква в руската столица да вали дъжд, а не сняг.

Не само хората бяха изненадани. В ботаническата градина на Московския университет кокичета и рододендрони цъфнаха, обърквайки мекото време с ранна пролет.

"Тези цветя със сигурност няма да преживеят, когато дойде студът. Така че няма да цъфнат напролет", заяви главният градинар Антон Дубинюк.

Температурен рекорд за целия период, откакто се правят измервания, бе регистриран вчера и в Санкт Петербург. Термометрите показаха на този ден 7,6 градуса над нулата, заяви днес за ТАСС главният синоптик на града Александър Колесов.

Това е най-високата температура за този ден, откакто се правят наблюдения - от 1881 г.

В сряда и през изминалата нощ Санкт Петербург бе обхванат от буреносен циклон, донесъл от Европа валежи и вятър с много силни пориви. Скоростта му достигна в центъра на града 20 метра в секунда, в крайбрежните райони - много повече. След това циклонът се насочи в източна посока.

Споделяне

Още от Свят