Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Темповете на ръста на фирмените дългове и БВП почти се изравниха

Компаниите от търговията и услугите са застрашени от фалит

3 коментара
Темповете на ръста на фирмените дългове и БВП почти се изравниха

Темповете на растеж на задълженията между фирмите и на брутния вътрешен продукт (БВП) почти са се изравнили. И през 2013 г. дълговете на бизнеса продължават да растат и достигат 171 млрд. лева в края на годината, което с 1.9% повече спрямо предходната. Това показват данните от годишното изследване, което Българската стопанска камара (БСК) прави за 12-та поредна година и представи в понеделник.

Само по себе си увеличението не е "някаква вредна тенденция, а трябва да се вземе предвид и ръстът на икономиката", коментира Камен Колев, зам.-председател на БСК.

Ръстът на задълженията между фирмите е по-голям в годините на икономически растеж, докато при криза темповете са по-малки, сочат данните на БСК. Така в периода 2005 -2008 г. междуфирмената задлъжнялост се увеличава с 32.5% при ръст на БВП от 6.2%. В годините на кризата 2009 - 2013 г. ръстът на БВП и на задълженията вече са много по-съизмерими – 1.1% ръст на икономиката спрямо средно 2.3% на задълженията, посочи Колев.

В последните години е налице леко подобрение на съотношение между размера на задълженията и приходите от продажби. Ако през 2009 г. на всеки лев приходи е имало 1.57 лева задължения, то през 2013 г. задължението вече е 1.38 лева на 1 лев приходи от продажби.

Ръст на дълговете между свързани предприятия

Най-много са междуфирмените задължения - 117 млрд. лв. или 68% от всички борчове в държавата. Това е 12% ръст спрямо 2012 г. Увеличението се дължи основно на ръста на задълженията между свързани предприятия в една група с над 1.8 млрд. лв., както и на други задължения между фирмите от 1.5 млрд. лв., сочат данните на БСК.

Борчовете на бизнеса към банки и други финансови предприятия са 46.9 млрд. лева, което е 28% от всички задължения, като е отчетен спад от 3.2% през 2013 г. спрямо година по-рано. Това показва, че инвестиционната активност е замръзнала, коментира Камен Колев. Компаниите изпитват недостиг на оборотен капитал, дългосрочните заеми намаляват.

Данъчно-осигурителните задължения на фирмите продължават да растат и достигат над 5.1 млрд. лева (3% от всички) , а задълженията към персонала - 2 млрд. лева. (1% от всички). Данните сочат, че няма съществено намаляване на сивия сектор в икономиката, отчетоха от БСК.

Заплаха от фалити

Предприятията от търговия, транспорт, туризъм, енергетика, рециклиране, строителство са с най-много дългове. В тези сектори може да се очакват фалити на фирми, посочи Колев.

Очакванията на БСК са за скромен растеж на БВП в рамките на 1% през тази година. Това е по-оптимистична прогноза от заложената в бюджета за 0.8% ръст на БВП.

Слабият икономически растеж и свиването на инвестициите с 15.6% за периода 2009 - 2013 г. допълнително ще окаже негативно влияние върху задлъжнялостта на фирмите, посочи Камен Колев.

По думите му за това ще допринесе и високо нивото на необслужваните кредити, както и дефлационните процеси, въпреки че дефлацията оказва позитивно въздействие върху бюджетите на домакинствата.

Благоприятно влияние върху задълженията на бизнеса ще има постепенното излизане на страните от Европейския съюз от кризата, както и увеличаването на износа. Като позитивни фактори се разглеждат намалението на цените на петрола и енергийните ресурси и ускореното усвояване на средствата от еврофондовете.

От БСК препоръчват да се улесни достъпът до правосъдие и да се ускорят процедурите по несъстоятелност като начин за намаляване на задлъжнялостта. Камен Колев посочи, че тромавата процедура по несъстоятелност бави бързото прехвърляне на активите, така че те отново да заработят и да носят доход. Затова и препоръката е да бъде създадена борса на задълженията.

Представителите на бизнеса настояват и за подобряване на финансовата дисциплина на държавата и общините.

От БСК са направили и статистика за задълженията към бизнеса. Данните показват, че през 2013 г. държавата и общините са натрупали 277 млн. лв. просрочени задължения към фирмите. От тях 108 млн. лева са просрочените вземания на бизнеса от държавата, а останалите са на местните администрации.

Колев обясни по-големия дял на задълженията на общините с по-тежкото им финансово състояние, спрените европейски програми и забавени плащания от държавата за делегирани дейности.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Stanimir Petrov
  #3
 2. boby1945
  #2
 3. Stanimir Petrov
  #1

  "Компаниите от търговията и услугите са застрашени от фалит" Отдавна е ясно на просветеното човечество, че икономика без производство няма. Не можеш да излъжеш дявола. Беше ясно, че "икономиката" ни е просто балон, който рано или късно ще се пукне.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.