Тео Ушев ще представи свои късометражни творби на "София филм фест"

Тео Ушев ще представи свои късометражни творби на "София филм фест"

Теодор Ушев ще представи лично селекция от свои късометражни творби на 25-ия "София филм фест", съобщават от "Арт фест". В есенната фестивална програма са включени негови анимационни и експериментални филми, сред които вече познатите "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата" - на 15 септември.

Селекцията Ushev Hardcore Xperimental включва 13 творби, създадени между 2006 и 2020 година, и ще може да бъде видяна в кино "Люмиер" на 16 септември и в "Одеон" - на 18 септември. На 18 септември в Дома на киното е и традиционната среща "София - град на киното: Интервю с автограф" с Теодор Ушев.

Тео Ушев е мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер. Дипломира се през 1993 г. в специалност "Плакат", в Художествената академия в София. От 1999 г. се установява в Монреал и работи по различни мултимедийни проекти. През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада.

В творческата си биография Ушев има над 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят. Сред тях - номинация за "Оскар", "Кристал" от Анеси, две награди за най-добър анимационен филм на Канадската филмова академия, почетен медал от Френската академия за филмово изкуство "Сезар", "Златен глобус" за най-добър късометражен филм. От 2010 г. преподава и изнася майсторски класове в различни университети и фестивали в Япония, Португалия, Франция, Германия, Великобритания и др. Член е на Американската академия за филмово изкуство, кавалер е на Ордена на изкуство и литература на Франция.

Тео Ушев бе обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години - според международна анкета на престижния анимационен фестивал в Лерида (Animac).

В момента продължава работата по своя първи пълнометражен игрален филм - "Фи1.618", фантастична антиутопия по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров, с Деян Донков и Мартина Апостолова в главните роли.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?