Теодор Ушев стана Кавалер на изкуствата и културата на Франция

Теодор Ушев стана Кавалер на изкуствата и културата на Франция

Българинът с канадски паспорт Теодор Ушев е отличен с ордена "Кавалер на изкуствата и културата" на Франция. Това съобщи номинираният за "Оскар" аниматор във "Фейсбук".

Номинацията е подписана от бившия френски културен министър Одри Азуле, преди да бъде избрана за новия председател на ЮНЕСКО.

"Не знам кой и кога ме е предложил за тази декорация (сигурно с връзки;) , но за мен е чест да получа отличие от Франция", пише Ушев.

Той споделя, че е предпочел да получи ордена без церемонии и фанфари, защото вярва, че артистите не трябва да се мотаят по официални правителствени събития и да получават ордени и звания.

"За мен е чест да получа номинация "шевалие на изкуството и буквите" на Франция!", благодари Ушев за отличието.

Тази година филмът на живещия в Монреал български аниматор "Сляпата Вайша" по разказ на Георги Господинов беше номиниран за Оскар в категорията за късометражна анимация. Така за първи път българин стигна сред финалните номинации за наградата на филмовата академия в Холивуд и малко не му достигна да вземе едно от най-големите отличия в света на киното.

Тео, както го наричат приятелите му, е един от най-успешните български артисти зад граница. Той е аниматор, графичен дизайнер, плакатист, илюстратор и преподавател, но най-вече артист, който умело съчетава идеи и знания, за да създава успешни проекти, които му печелят световна слава. 

Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 година в Кюстендил. Син е на художника Асен Ушев и на медицинската сестра и журналистка в радио "Свободна Европа" Валя Ушева. През 1995 г. се дипломира в специалност "Графичен дизайн" в Националната художествена академия в София.

Няколко години по-късно заминава за Монреал. По негови признания отива в Канада, след като усеща, че нито творческата, нито политическата среда в България му дават възможност за развитието, което търси.

"Никога не съм имал идеята да бъда невъзвращенец. Интуитивно усещах, че това (Канада - бел.ред.) е място, където мога да създавам интересни неща. Да се развия като творец. Да се спася физически", казва Ушев.

Не бърка, защото в сътрудничество с канадския Национален филмов център създава творби, които му носят световна слава и международно признание.

От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон и други. Освен на тънкостите в занаята, Ушев учи колегите си да бъдат смели и никога да не се предават, но и да не се взимат прекалено насериозно. 

Късометражните му анимационни творби "Тауър Бауър" (Tawer Bawher, 2005) по музика на Георгий Свиридов, детският "Царица" (Tzaritza, 2006) и "Човекът, който чакаше" (The Man Who Waited, 2006), по текст на Кафка му носят много награди.

След успеха на "Сляпата Вайша" в Холвуд той беше поканен да оценява кандидатите за Оскар за 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?