Теория, повлияла борсите, взе Нобел за икономика

Теория, повлияла борсите, взе Нобел за икономика

Лауреати на Нобеловата награда за икономика през 2007 г.  стават трима американски учени, разработили теория за механизмите на разпределението на ресурсите, която позволява разграничаването на ситуациите на положителното и отрицателното функциониране на пазарите и ограничава възможностите за спекулации,предадоха световните агенции в понеделник.

Теорията е била създадена от родения в Москва Леонид Хъруиц, който работи за университета в Минесота, а после е била доразвита от Ерик Маскин от Пристънския университет и Роджър Майерсън, който работи в университета в Чикаго.

"Днес теорията на механизмите за разпределение на ресурсите има определящо значение в много области на икономиката и частично влияе политологията, посочва се в съобщението на Нобеловия комитет.

Наградата за икономика е единствената, която не е спомената в завещанието на шведския учен и откривател на динамита Алфред Нобел, учредител на наградите.  Тя е утвърдена от Централната банка на Швеция през 1968 г. и включена в групата на Нобеловите премии за следващата година. Тогава размерът на наградата е бил 375 хил. шведски крони, но до 2001 г. сумата достигна 10 млн. шведски крони, колкото е и в момента, като при повече от един носител стойността се дели пропорционално..

В предишни години Нобел за икономика се връчваше за изследвания на причините за бедността и глада, изучаването на процеса за формирането на добавената стойност на транснационалните корпорации, теорията за начина на избиране на работа от хората и др.

През миналата година лауреат стана 73-годишният професор по политикономия от Колумбийския университет Едмънд Фелпс заради анализ на "интертемпоралните отношения в макроикономическата политика".

Споделяне

Още от Свят