Тепърва се очакват късни усложнения от епидемията от морбили през 2010 година

Тепърва се очакват късни усложнения от епидемията от морбили през 2010 година

Тепърва чакаме късните усложнения в следствие на епидемията от морбили през 2009 – 2010 година, обяви в петък проф. д-р Ивайло Търнев, невролог и председател на фондация “Здравни проблеми на малцинствата“, част от националната мрежа на здравните медиатори на кръгла маса, посветена на ваксинопрофилактиката.

Епидемията от морбили в ромския квартал в Сливен през 2010 година доведе до десет смъртни случая.

Търнев обясни, че морбилната инфекция включва развитието на вирусен енцефалит, който се появява от 6 до 8 години след като е била прекарана инфекцията.

“Това е едно много тежко, нелечимо заболяване, което завършва с фатален изход. Заболяването за първи път е описано от доайенът на българската неврология проф. Сашо Божинов, който установява, че морбилният вирус отключва този енцефалит“, посочи Търнев.

След започването на имунизация срещу морбили в България изчезват всякакви случаи на хиперкинетичен паненцефалит.

В последните години обаче с пропускането на ваксини срещу морбили са се появили доста нови случай на хиперкинетичен паненцефалит, съобщи Търнев.

Той допълни, че е необходимо да се мисли сериозно за късните усложнения от болестите, а ваксините са единственото средство, което може да профилактира тези усложнения и да доведе до изчезването на това много тежко заболяване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?