Пловдивският владика Николай:

"Тепърва ще си отговаряме защо църквата е била тежко зависима от ДС"

Митрополитите с досиета да отправят молитви пред Господ, призова в неделната си проповед в пловдивския храм "Света Марина" митрополит Николай. Той е един от четиримата митрополити от 15-членния Свети синод, които не са били сътрудници на Държавна сигурност.

Според владиката тепърва ще се търси отговор на въпроса защо църквата ни е изпаднала в такава тежка зависимост, но за да се осмисли истината за досиетата на висшия духовен клир, е необходим задълбочен анализ встрани от медийната шумотевица.

В официалното си изявление след светата литургия и отслужения молебен за мир и единство в Българската православна църква, митрополит Николай заяви, че основният въпрос след оповестяване на имената на митрополитите, сътрудничили на службите, е не какво са правили, а защо.

"На никой от нас, освен на Бога, не е дадено да знаем какво е било в душите на онези духовници, които са били изкушавани, заплашвани или малтретирани от Държавна сигурност. Някои от архиереите проявиха високо духовно съзнание и помолиха за прошка народа. Други считат, че не е нужно да сторят това публично. Само Христос може да прецени дали ще посети дома на тези човеци", каза дядо Николай.

Митрополитът изрази надежда, че църквата ще намери сили да се справи и с това предизвикателство не без помощта на патриарх Максим. И отправи хвалебствени думи към 93-годишният патриарх, за когото, въпреки очакванията, комисията по досиетата не намери доказателства за причастност към ДС.

"Клеветен, поругаван, подтикван да освободи престола за кефа на този и онзи, днес Негово светейшество след отваряне на досиетата се оказа духовно и морално и по-силен от всякога", каза той.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?