Военните фирми затъват

ТЕРЕМ с над 1.5 млн. лв. загуба само за три месеца

ТЕРЕМ с над 1.5 млн. лв. загуба само за три месеца

Дружествата към военното министерство продължават да генерират загуби, като само за първите три месеца на годината холдингът "ТЕРЕМ" е на "червено" с 1.55 млн. лева. Това стана ясно от отчета на дружеството, публикуван на сайта на финансовото министерство.

 

Повечето военни фирми са неконкурентноспособни на свободния пазар и от години генерират загуби.

 

На този фон въпреки че ръководството на "ТЕРЕМ" отчита, че няма достатъчно договори, които да осигурят нужното натоварване на служители, персоналът е увеличен с 23 души.

 

На печалба завършват само "ТЕРЕМ" ЕАД – София - 473 хил. лв., и "Флотски арсенал", който се занимава с ремонта на кораби, - 102 хил. лв. Останалите дъщерни дружества приключват със счетоводна загуба.

 

"ТЕРЕМ - Летец” ЕООД, който се занимава с ремонт на вертолети, има загуби за 218 хиляди лева, а "ТЕРЕМ – Овеч" ЕООД – Провадия, специализиран в ремонт на автомобилна и бронирана техника - 173 хил. лв. Най-значителни са загубите в "ТЕРЕМ - Хан Крум"- Търговище, който ремонтира бронетанкова техника и произвежда резервни части - 1 092 хил.лв.

 

"ТЕРЕМ – Ивайло" ЕООД – Велико Търново, който ремонтира класическо, артилерийско и ракетно въоръжение, има загуба от 435 хил. лв, а заводът за утилизация на боеприпаси "ТЕРЕМ - Цар Самуил” ЕООД – Костенец е на "червено" с 209 хил. лв.

 

Заради липсата на достатъчно договори, единствено кораборемонтният завод във Варна е изпълнил производствената си програма.

 

Охранителната фирма "МОБА" отчете от своя страна отрицателен финансов резултат за първо тримесечие в размер на над 126 хиляди лева. Това се дължи на изтичането на срока на договорите за охрана на обектите собственост на Министерство на отбраната.

 

"Интендантско обслужване" е регистрирало загуба от 150 хиляди лева. Тези резултати обаче представляват известен напредък в сравнение с миналата година, когато за три месеца загубата е била - 197 хиляди.

 

"Военно издателство" също отчита счетоводна загуба от 101 хиляди. Миналата година обаче военният министър Ангел Найденов съобщи, че издателството ще бъде продадено, като не липсва интерес към него заради апетитната му сграда в центъра на София. Очакваната цена е около 5 млн. лв.

 

Проектантското дружество "ПРОНО" приключва първо тримесечие на 2014 година със счетоводна печалба от 2 213 лв.

 

"Армстройинвест" за три месеца пък е спечелила хиляда лева.

 

Дружеството "Снабдяване и търговия", което продава ненужните боеприпаси и техника на армията, е отчело печалба от 128 хил. лв, като е реализирало продажби за над 6.1 млн. лв.

 

Към военното министерство са и три ДКЦ-та - в Бургас, Хасково и Стара Загора, които също се очаква да бъдат предложени за продажба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?