Терени от държавния фонд поскъпват от 6 до 8 пъти

Терени от държавния фонд поскъпват от 6 до 8 пъти

Базисните цени на терените от Държавния поземлен фонд, които ще се предоставят за инфраструктурни и други проекти, ще бъдат повишени от 6 до 8 пъти, съобщи в понеделник зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов пред журналисти в Смолян. Това ще стане с нова наредба да определянето на тарифите за гори и земи от фонда, в която стойностите ще бъдат съобразени с пазарните цени. Така ще се прекрати досегашната практика на замени на гори на принципа "кон за кокошка", смята Костов. Очаква се проектодокументът да бъде внесен в Министерски съвет за одобрение до края на годината.

Около 7-8 пъти ще се увеличат базисните цени на гори около Черноморието, а в планинските райони - до 6 пъти, посочи Георги Костов. Според него това е опит за доближаване до пазарните цени за последните години. Така ще се защити и публичният интерес по отношение на сервитутното ползване на терени при преминаване на далекопроводи и за изграждане на съоръжения за мобилните оператори, обясни зам.-министърът. По думите му досега в тези случаи се плаща годишен наем около 15-20 стотинки за квадратен метър.

Костов представи пред кметовете в областта проекта за нов закон за горите. Основният акцент в него е разграничаването на контролните от търговските функции в сектора. Контролните органи ще регулират целия горски фонд и всички собственици на гори, а стопанската дейност ще се извършва от търговски предприятия.

Сегашните държавни горски и ловни стопанства ще станат клонове на държавните предприятия, които ще стопанисват горите, а дирекциите по горите ще поемат изцяло контролни функции, вероятно под името Регионален горски инспекторат или Регионална инспекция по горите, обясни Костов.

В същото време министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призова браншовите организации да се окрупняват, за да могат да имат по-осезателно и силно представителство в определянето на земеделската политика на страната, както и да са по.конкурентноспособни. След като откри нова помпена станция в Свищов, той се срещна с фермери, които му се оплакаха от фондовете, инвестиращи в земя, които създавали проблеми на дребните собственици.

В отговор агроминистърът заяви, че “държавата започна да се интересува от къде имат парите определени кръгове и защо не се плащат данъци. Трябва да се провери и как са създавани тези фондове”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес